zaterdag 4 juli 2020
Homepage | overige | Zwerm flamingo’s in Limburgs luchtruim

Zwerm flamingo’s in Limburgs luchtruim

Het was een uitzonderlijk zicht afgelopen weekend boven Smeermaas. Een groep van negen flamingo’s vloog van België richting Nederland. Lanakenaar Arnold Roberts kon een foto van de zwerm maken. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om ontsnapte exotische vogels. Maar dan nog blijft zo’n grote groep die in het wild vliegt zeldzaam voor Vlaanderen.
Negen flamingo’s hebben het Limburgse luchtruim zaterdagavond een tikkeltje roze gekleurd. Arnold Roberts zat met enkel vrienden op een bankje aan de Maas toen hij de groep vogels zag aankomen. Ganzen, eenden, kraanvogels, de man herkent ze allemaal. Maar deze vogels zagen er anders uit. “Ik heb altijd een fototoestel bij en trok meteen een eerste beeld. Pas toen ik mijn telelens bovenhaalde, zag ik dat het flamingo’s waren. Heel vreemd. Zoiets verwacht je hier niet”, aldus Arnold.

En dat is wel het minste wat je kan zeggen. Volgens Gerald Driessens, vogelexpert bij Natuurpunt, is zo’n waarneming in België uitzonderlijk. “We gaan ervan uit dat het om ontsnapte flamingo’s gaat. De soort die in het wild in Zuid-Frankrijk leeft, vliegt niet tot hier. In Nederland (Zeeland) en meer nog in Duitsland, komen dit soort waarnemingen wel vaker voor. Meestal zijn het Chileense of Caraïbische flamingo’s. Om welke soort het hier precies gaat, kan ik niet zeggen. Dan moet je de snavel al in detail gaan bekijken”, aldus Driessens. Gisteren werd ook in Laakdal nog een flamingo gespot.
Arnold Roberts liet de Nederlandse tegenhanger van de site www.waarnemingen.be weten wat hij had gezien, omdat de vogels de grens overstaken. In Nederlands Limburg was het de eerste keer dat een groep flamingo’s werd gespot.

Wachten op de dood
De overlevingskansen van de uitheemse flamingo’s zijn afhankelijk van de winter. “Een strenge winter betekent de doodsteek. Hun enige optie dan is naar een streek met een milder klimaat proberen te vliegen. Maar dat mag dan ook weer niet te ver zijn. Flamingo’s zijn niet het type vogel dat lange afstanden kan afleggen. Het verhaal van deze vogels is heel triest. Omdat ze hier niet thuishoren, kunnen ze zich niet voorplanten en wachten ze dus eigenlijk op hun dood. Heel jammer.”

Volgens Driessens zijn de flamingo’s niet de enige exoten die in het Europese luchtruim rondfladderen tot ze dood gaan. “Heilige ibissen, zwarte zwanen, ganzen… ik som er maar een paar op. Het is zo’n zonde, die vogels hadden in hun land van herkomst moeten kunnen vliegen. Maar zolang er veel geld mee te verdienen valt, zullen we met dit soort zaken worden geconfronteerd”, besluit de vogelkenner.

bron:hbvl.nl
foto: Arnold Roberts

Bekijk ook

Vogelaar uit Ulft bezorgd om gevlogen parkiet (met video)

ULFT – Vogelliefhebber Jan van Ditshuizen uit Ulft is bezorgd sinds woensdagavond zijn roodblauwe Australische ...

4 opmerkingen

 1. Weer een bullshit verhaal. Exotiche flamingo kunnen goed overleven .net al de ibis en vele meer. Waarom denk deze goede man dat?
  Het doet weer denken aan een beschermer die hier zijn gram wil halen.
  Lid van stichting …
  Men heeft de heilige ibis op de lijst trachten te zetten van verboden dieren omdat hij hier de fauna zou verstoren?
  Flamingo komt zelfs voor in Overijssel grens Duitsland deze leven daar al decennia.
  De verhalen van deze man kloppen dan ook van géén kant.
  Het zal moeilijk blijven om deze groep te volgen .en dus zeggen we maar dat ze waarschijnlijk doodgaan???
  Vreemde constatering. ?

 2. Zwarte zwanen en ganzen.
  Gaan waarschijnlijk ook allemaal dood volgens deze Belg???
  Nou de boeren in Nederland en de vliegvelden zouden een heeeeel groot gat in de lucht springen.
  Hoe heet dat ook al weer een domme Belg? Of Belg die niet beter weet.
  Maar als lid van een vogelwerkgroep moet je wel een statement maken .jammer dat je niet weet waar je over praat.we houden het maar op een domme gans

 3. Zijn ze mooi klaar mee met zo,n “expert” bij Natuurpunt.

 4. Ach in belgie ben je bij de vogelwacht ?.. al gauw expert?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *