vrijdag 29 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Zwerftocht van de wulp

Zwerftocht van de wulp

Niet alle dieren en planten hebben baat bij de vernatting van de Drentsche Aa, die vanaf de jaren tachtig in gang is gezet. Het ontstaan van nieuwe, natte gebieden bleek slecht nieuws voor de wulp. De grote steltloper nestelden graag rondom de natuurlijke beken in de Drentsche Aa, maar die plekken werden te nat en dus begon de zwerftocht van de wulp. Op zoek naar de droogte.

Al snel kwamen de vogels terecht in agrarische gebieden. Op hooggelegen akkers, ook in de Drentsche Aa. Maar dat is niet zonder gevaren. De wulpen en hun eieren zijn een makkelijke prooi voor roofdieren of zijn snel slachtoffer van machinale bewerking van het land.
Kuikens van de wulp
En dus moet het broedsucces omhoog, vond ook Henk Jan Ottens van Grauwe Kiekendief-Kenniscentrum Akkervogels. Hij bedacht een systeem om de nesten te beschermen. Allereerst moeten de nesten worden gelokaliseerd. Regelmatig trekt hij daarom het veld in op zoek naar de kwetsbare nesten. Zodra de nesten gevonden zijn bouwt hij met een stroomdraad een hek om het nest zodat de roofdieren geen toegang tot het nest hebben en boeren weten waar de nesten precies liggen. Gelukkig tolereert de wulp de stroomdraden en hupt er eenvoudig overheen.

Als laatste installeert Ottens kleine zendertjes op de kuikens van de wulp. Het lijkt erop dat de maatregelen zijn vruchten afwerpen, omdat het broedsucces stijgt. Maar, de wulp is nog niet gered.

bron:vroegevogels

De wulp staat op de rode lijst

Bekijk ook

Boeren spuiten water op hun land voor weidevogels: “Broedseizoen door droogte bijna verloren”

NOORD-HOLLAND – Door de droogte leggen weidevogelkuikens massaal het loodje. Boeren en natuurorganisaties, maar ook ...

1 opmerking

 1. Hoe kan het hier wel op een weiland met kunstmest en alle andere zaken die in de natuurbeschermingsorganisaties zo vervloekt worden.
  Door op een verantwoordelijke mannier samen te werken.
  Iets wat de goede doelen organisaties niet begrijpen,hun doel is ? Juist ja geld.
  Of het nu de vogelbescherming is ? Of natuurmonumente?het maakt niet veel uit.
  Het beschermen zit vaak in kleine dingen,zoals hier,maar ook in het aan banden leggen van predatoren? Maar dan beginnen de natuur beschermers of de partij van de dieren ? Of enige ander partij wel weer te schreeuwen.
  Ja de kool en de geit ,moeten beschermd worden, iets wat nu eenmaal niet lukt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *