zondag 31 mei 2020
Homepage | regelgeving | Zwarte kroonkraanvogel op bijlage A; dus verplicht ringen.

Zwarte kroonkraanvogel op bijlage A; dus verplicht ringen.

Vanaf 26 november 2019 staat de zwarte kroonkraanvogel (Balearica pavonina) op Appendix I. Op de nieuwe Soortenlijst komt deze vogel op Bijlage A. Nu staat de zwarte kroonkraanvogel nog op Appendix II en Bijlage B.

Gefokte vogels van Bijlage A moeten een naadloos gesloten pootring hebben. Een naadloos gesloten pootring kan alleen in de eerste levensdagen van een vogel worden aangebracht.

Deze naadloos gesloten pootringen worden in Nederland afgegeven door de volgende vogelbonden:
Kleindier Liefhebbers Nederland,
Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers,
Parkieten Sociëteit,
Vereniging Aviornis International Nederland
Vereniging Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel.

De pootringen moeten de volgende informatie bevatten: de letters NL, de aanduiding van de binnendiameter tot in tienden van een millimeter, de laatste twee cijfers van het jaartal waarin de ring mag worden aangebracht en, per ringmaat, een uniek nummer bestaande uit de bondscode, een kweeknummer en een volgnummer. De pootringen van Kleindier Liefhebbers Nederland bevatten geen kweeknummer.

De maximale ringmaat voor de zwarte kroonkraanvogel is 18.0 mm. De pootringen moeten zijn afgegeven voor hetzelfde jaar als waarin de jongen zijn uitgebroed. Bij het aanvragen van de pootringen moet u specifiek voor deze soort aanvragen.

Kan de vogel niet meer geringd worden? Bijvoorbeeld omdat deze al te groot is? Laat de vogel dan chippen door een dierenarts. Vraag voor het chippen eerst toestemming aan het CITES-bureau. Deze toestemming is niet nodig als de vogel is geboren toen de soort nog op Bijlage B stond.

bron: CITES

De zwarte kraanvogel moet verplicht worden geringd

Bekijk ook

Gespot! Grote groep vale gieren vliegt boven boven de Rotterdamse regio

Een grote groep vale gieren vlogen vanmorgen boven Vlaardingen. Veel inwoners hebben de grote vogels, ...

9 opmerkingen

 1. Staan, komen, die letters “NL” ook voor op/bij bondsringen NBvV?
  Altijd verplicht Cites-EU-certificaat nodig, aanwezig.

 2. Staan, komen, die letters “NL” ook voor op/bij bondsringen NBvV?
  Altijd verplicht Cites-EU-certificaat nodig, aanwezig.z

 3. Dhr J. Elsen moet toch weten dat de ringen van de NBvV erkent zijn door het ministerie.
  Dus deze ringen voldoen aan de eisen

 4. Voldoen ze ook aan Cites-EU-verordening-2017-Brussel (Zie informatie Cites-Nederland).
  Zie recente Cites-EU-richtsnoeren. Met als voornaamste doel: bewijs legale herkomst (bewijs oudervogels en zelfs vooroudervogels), en traceerbaarheid eigengekweekte vogels, niet alleen in Nederland. Maar ook als deze vogels het Nederlands grondgebied verlaten. Daarvoor dienen voor Nederland de letters “NL”.

 5. Kraanvogels met ring NBvV?

 6. Wat het betreft ringen heb ik me als postduivenhouder wel is afgevraagd waarom op duivenringen uit buurlanden (bv DV)niet de landcode wordt vermeld het land van herkomst moet namelijk op de ring staan en omdat vooral postduiven nogal vaak het Europese luchtruim doorklieven en zelfs wereldwijd traceer moeten zijn beetje apart. De Belgen maken het wel helemaal bont zetten gewoon Belg op de ring.

 7. Dat de Belgen het wel helemaal bont maken en gewoon Belg op de ringen zitten, hebben te maken met de Gewesten. Die bevoegd zijn. Maar doordat de Gewesten niet officieel niet erkend zijn door EU, (VL-Vlaams Gewest, WL-Waals Gewest, BR-Waalsgewest) en door dat kenteken “B” niet langer is toegelaten Gewesten, staat er Belg vermeld.
  Bij beschermde inheems-uitheemse vogelsoorten is het nog ingewikkelder.
  Beschermde vogelsoorten Vlaams Gewest moeten binnendiameter gesloten pootringen vermeld zijn, voorkomen. En voor/bij Europesecultuurvogels symbool Europesemunt-Euro.

 8. Sorry.

  Voor alle duidelijkheid.

  Doordat De Gewesten niet officieel erkend zijn door de EU als zelfstandige EU Lidstaten.
  BR-Brussels Gewest.
  Waardoor de letters-codes “VL, WL, BR” door de EU niet zijn toegestaan.

 9. Dus de officiële land code B wordt niet toegelaten en Belg (inwoner van België) wel, waarom Duitsland DV gebruikt is mij ook een raadsel.Gelukkig zijn de ringen wel traceerbaar en daar gaat het uiteindelijk om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *