maandag 21 oktober 2019
Homepage | inheemse vogels | Zwanenfamilie overlijdt, buurt vreest botulisme

Zwanenfamilie overlijdt, buurt vreest botulisme

In een Nieuwegeinse vijver sterft een grote zwanenfamilie uit. Zorgzame buurbewoners klopten tevergeefs aan bij dierenorganisaties.
Bewoners van de wijk Bateau-Noord in Nieuwegein spreken van een drama. Dit voorjaar kreeg een zwanenpaar negen jongen. De afgelopen weken overleed een aantal van hen. Dit weekend kwam de sterfte in een stroomversnelling: er is nog één ouder en jong over. En ook die gaan het vermoedelijk niet redden. Ook een aantal eenden is overleden.
Omwonenden hebben meerdere dierenorganisaties ingeschakeld, maar dat had weinig resultaat. ,,Als je een zieke vogel uit het water redt, kun je er kennelijk nergens mee naartoe”, vertelt Marian Blaauw. ,,We kunnen niet meer terecht bij de Vogelopvang in Utrecht. De dierenpolitie verwees door de naar de Dierenambulance. Die kwam na uren wachten. Met de Dierenambulance heb ik een zwaan naar de dierenarts gebracht. Die heeft hem een spuitje gegeven. De overgebleven dieren laten we nu maar sterven in het water.”

De buurt vermoedt dat er botulisme heerst. Deze ziekte kan in de zomer ontstaan in stilstaand water. Een gealarmeerde medewerker van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden zei echter tegen Blaauw dat de vijver in verbinding staat met ander water in de buurt. Waarschijnlijk wordt maandag een van de dieren onderzocht om de doodsoorzaak vast te stellen.

,,Er moet wel iets in het water zitten wat ze ziek maakt”, zegt Blaauw. ,,We willen graag weten wat het is, want katten drinken er uit en kinderen varen er met bootjes in. We hopen op een oplossing.”

Daarbij gaan de stervende zwanen haar aan het hart. ,,Je kunt hier niet blind voor zijn. Ze raken verlamd, waardoor ze niet meer op de kant kunnen komen. Uiteindelijk kunnen ze hun hoofd niet meer boven water houden en verdrinken ze. Het gezin vormde een vertederend plaatje. We missen ze nu al.”

bron: ad
foto: eerder geplaatst

Bekijk ook

SP hekelt de plezierjacht op vogels in Zuidplas

De SP in Zuidplas hekelt de ganzenjacht op dit moment in de gemeente Zuidplas. De ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *