woensdag 8 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Zwanendrifter verdiende aan vogels zo’n halve ton per jaar

Zwanendrifter verdiende aan vogels zo’n halve ton per jaar

De verkoop van zwanen leverde zwanendrifter Piet Oostveen jaarlijks een aardig bedrag op, bleek maandag in de Utrechtse rechtbank. Jaarlijks verkocht Oostveen zo’n 2000 zwanen als siervogels. Een dier leverde al gauw 20 tot 25 euro op, schetsten zijn zoons. Dat betekent een bruto-omzet van tussen de 40.000 en 50.000 euro per jaar.
Een steeds terugkerende werkwijze was dat de familie Oostveen in het Groene Hart wilde zwanen ving en deze merkte met een ring of, bij dieren die jongen kregen, met een tatoeage in de snavel.

Piet Oostveen had 600 tot 800 broedparen onder zijn hoede, aldus zijn zoons tijdens de zitting in de rechtbank, maandag. De zwanen die Oostveen als siervogels verkocht, gingen de hele wereld over.

Omkatten
Het OM wilde Oostveen vervolgen voor het ‘omkatten’ van zwanen. De inwoner van Nieuwerbrug overleed echter enkele maanden terug. Zijn drie zonen staan nu terecht als medeplegers.
Een steeds terugkerende werkwijze, aldus het OM, was dat de familie Oostveen in het Groene Hart wilde zwanen ving en deze merkte met een ring of, bij dieren die jongen kregen, met een tatoeage in de snavel.
Bij kuikens van een paar dagen oud werden stukjes vleugel afgeknipt, bij oudere dieren werden jaarlijks de slagpennen in vleugels verwijderd. Zo konden ze niet wegvliegen. Oostveen stelde daarvoor ontheffing te hebben, maar door nieuwe wetgeving werd dat leewieken verboden.

Volgens de zwanendrifters was de werkwijze die zij aan de dag legden, ook nodig om te voorkomen dat grote aantallen zwanen in de polders voor overlast zorgen.
Jan Oostveen, zoon van Piet: ,,Je moet de zwanenstand beheren. Dat gebeurt niet meer, want wij zijn door deze zaak voorlopig gestopt. Nu worden zwanen dus massaal afgeschoten of nesten vernield. Moet je dat dan willen?”

Afgeschoten
De rechtszaak gaat de komende dagen door. Dinsdag komt het OM met de eis. Eerder was bekendgemaakt dat dit woensdag zou zijn, maar dat is vervroegd omdat de verhoren sneller gingen dan verwacht.
Woensdag komen de advocaten van de broers Oostveen aan de beurt. Zij hebben al aangegeven zeker 4,5 uur nodig te hebben voor hun verweer.
Klokkenluidster Saskia van Rooy was maandag bij de rechtszaak aanwezig, in het publiek. Het is mede door haar inspanningen dat de zwanendrifters nu in het beklaagdenbankje zitten. Voelt dit voor haar als een vorm van genoegdoening? Van Rooy: ,,Nee, juist helemaal niet. Het gaat mij erom dat zwanen niet zodanig toegetakeld worden dat ze niet meer kunnen vliegen.”

bron: ad.nl
foto: eerder geplaatst

Bar_Vip..._gente_strana

Bekijk ook

Een mierenbad? nee dank u, maar de gaaien wel ! (video)

“Blijkbaar zoeken gaaien soms mieren op om hun veren met mierenzuur in te laten smeren ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *