donderdag 20 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Zwanendriften vanaf 1 juli 2016 verboden

Zwanendriften vanaf 1 juli 2016 verboden

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken maakt een einde aan het zwanendriften. Vanaf 1 juli 2016 is het in eigendom hebben van zwanen in de vrije natuur verboden. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma maandag 2 november 2015 in een brief aan de Tweede Kamer.
Einde aan leed
Dijksma: ‘Er komt nu een einde aan het leed dat zwanendriften met zich meebrengt. Dit beroep is niet meer van deze tijd. Vandaar dat ik er nu een dikke streep doorheen zet.’

Twee zwanendrifters
Zwanendriften is nu nog een legale vorm van veehouderij in Nederland. Er zijn 2 zwanendrifters actief. Die houden geleewiekte knobbelzwanen in de vrije natuur en verkopen de jonge zwanen. Per 1 juli 2016 kan dat dus niet meer. Het leewieken van knobbelzwanen mag nu al uitsluitend gebeuren door dierenartsen en is vanaf 2018 helemaal verboden.

Onderdeel van nieuwe Natuurwet
Het verbod wordt geregeld in een regeling die onderdeel uitmaakt van de nieuwe Natuurwet. Deze regeling gaat op hetzelfde moment in als de nieuwe Natuurwet. Tot die tijd zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit extra toezicht houden.

bron: rijksoverheid
foto: “Big swan spread wings” by Peter van der Sluijs Wikimedia Commons

Een geleewiekte zwaan kan niet meer vliegen
Een geleewiekte zwaan kan niet meer vliegen

 

Bekijk ook

GRONINGEN AIRPORT MAG VOGELS EN ZOOGDIEREN BEJAGEN

De provincie Drenthe heeft in januari toestemming gegeven om vogels en zoogdieren af te schieten ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *