dinsdag 25 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Zonnepanelen moeten vogels van Schiphol houden

Zonnepanelen moeten vogels van Schiphol houden

Schiphol heeft momenteel op een aantal plekken op het uitgestrekte luchthaventerrein als proef zonne­panelen neergezet om te onderzoeken of de aanleg van zonneparken ­gevolgen heeft voor het vliegverkeer. Daarbij wordt ook gekeken of het luchthaventerrein minder aantrekkelijk wordt voor nestelende vogels en of de glimmende panelen vogels afschrikken.

Het aantal keren dat vogels op vliegtuigen botsen in de buurt van de luchthaven is, na jaren daling, vorig jaar verdubbeld tot rond de vijfhonderd. Dat komt volgens vogeldeskundigen door de klimaatveranderingen, waardoor trekvogels langer in Nederland blijven. Zo waren er opvallend veel vogelaanvaringen in de wintermaanden.

Zwermen vogels leveren in de omgeving van Schiphol grote risico’s op. Een botsing tussen een startend toestel en een vlucht vogels – vooral langzaam vliegende ganzen – kan grote gevolgen hebben als daardoor motoren van het vliegtuig worden ­beschadigd.

Aanscherping
Naar aanleiding van een aantal ­artikelen in Het Parool laat staats­secretaris Sharon Dijksma van Luchtvaart nu aan de Tweede Kamer weten dat de maatregelen om botsingen met vogels te voorkomen worden aangescherpt. Tegelijkertijd moeten wel de kosten omlaag. Zo moet de vergoedingsregeling die boeren rondom Schiphol krijgen om geen gewassen te gebruiken die aantrekkelijk zijn voor vogels, goedkoper worden. De provincies moeten de kosten voor faunabeheer, waaronder het vergassen van ganzen, terugbrengen naar het niveau van 2005.

Eerder vroegen vogeldeskundigen juist voor een uitbreiding van het budget voor maatregelen om botsingen met vogels te voorkomen. Natuurbeschermers pleiten voor meer geld om rondom Schiphol diervriendelijke maatregelen te nemen, zoals het uitkopen van landbouwboeren, in plaats van het afschieten en vergassen van vogels.

bron:HetParool

zonnepanelen

Bekijk ook

Verstoten moedervogels echt jongen die naar mens ruiken?

Vogeltjes die uit het nest zijn gevallen, moet je nooit oppakken. Want, zo gaat het ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *