woensdag 12 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | ZO VOORKOM JE RAAMBOTSINGEN MET VOGELS

ZO VOORKOM JE RAAMBOTSINGEN MET VOGELS

Je zit binnen en schrikt op van een doffe klap: een vogel tegen het raam. Je denkt: “oh dit is er maar eentje” maar naar schatting vliegen er zo’n honderdduizend per jaar te pletter.

Waarom gebeurt dit?
Vogels zijn niet in staat het raam te herkennen als obstakel. Vooral als ramen de lucht of bomen weerspiegelen, is het slecht zichtbaar. Door verstedelijking verliezen vogels hun natuurlijke habitat.

Helaas zijn niet alle raambotsingen te voorkomen. Soms komt het voor dat een vogel opgejaagd wordt door een andere soort en in blinde paniek tegen een raam vliegt. Zo jaagde eksters vorige week een bosuil op. Hierdoor vloog hij tegen het raam van de zevende verdieping van het BNNVARA-gebouw.

Wat kun je ertegen doen?
De ramen zichtbaar maken door de welbekende raamstickers met vogelsilhouet op de buitenkant van je ramen te plakken. De stickers zijn er in verschillende vormen. Roofvogels, zwaluwen, zwart, wit of transparant. De transparante vogelstickers zijn bijna niet zichtbaar voor de mens. Door een speciaal UV-laagje wel voor vogels.

Horizontale of verticale strepen met tussenafstand van 10 centimeter op je ramen te maken.

’s Avonds de lichten dempen of uitdoen zodat vogels niet gedesoriënteerd raken. Vogels die ’s nachts migreren worden aangetrokken door het vele licht. Doordat ze in verlichte zones blijven rondvliegen, raken ze uitgeput en komen ze daardoor om of omdat ze tegen een raam vliegen.

Veel kantoorgebouwen zijn hoog, met spiegelend glas. Het zijn vooral trekvogels die hier tegenaan vliegen. Voor dit soort gebouwen bestaat tegenwoordig ‘vogelveiligheidsglas’. Op dit glas zitten lichte strepen, stippen of ze zijn gekleurd.

Bron: Vogelbescherming/Vroegevogels

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *