maandag 17 juni 2019
Homepage | inheemse vogels | Zo helpt u vogels de winter door

Zo helpt u vogels de winter door

Na de herfst, breekt voor vogels de meest barre tijd van het jaar aan: de winter. De koude nachten zijn lang, de dagen om voedsel te zoeken kort. En er is al zo weinig voedsel te vinden in de wintermaanden. U kunt ze een helpende hand bieden.
1. Vet voor vogels
Vogels verbruiken heel veel energie in de wintermaanden, alleen zo kunnen ze de kou overleven. Een vettig hapje in de winter is dus geen overbodige luxe, het houdt ze letterlijk warm. Vetbollen (zonder netje!) kunt u kopen, maar ze zijn ook heel makkelijk zelf te maken. Gebruik hiervoor ongezouten frituurvet, smelt dit in een pannetje en voeg vogelvoer toe. Laat het drogen in de vorm die u wilt, bijvoorbeeld een tulband of een kopje. Of hang er een touwtje in om het vet te kunnen ophangen.
2. Zonnebloempitten en pinda’s
Ook in zonnebloempitten zit veel vet, in de zwarte zaden meer dan in de gestreepte. Wilt u geen rommel in de tuin? Voer dan gepelde zonnebloempitten.
Kool- en pimpelmezen, boomklevers, sijsjes en spechten zijn dol op pinda’s. Voer pinda’s in een silo of rijg ze aan een ketting. Tip: prik de pinda’s voor met een spijker, dat rijgt een stuk eenvoudiger. U kunt ook een pot met vogelpindakaas ophangen. Gebruik geen gewone pindakaas, daar zit te veel zout in.
3. Nestkast tegen de kou
Vogels gebruiken nestkasten niet alleen in de lente. In de winter is het een goede plek om te schuilen en te overnachten. Dat doen ze niet altijd alleen, sommige vogels kruipen met elkaar in een kastje om zo beter warm te blijven. In Engeland zijn in één nestkast ooit 13 winterkoninkjes geteld!
4. Hoe natuurlijker hoe beter
Een boom of struik ziet er niet alleen mooi uit in de tuin, het is ook een magneet voor vogels. Het is een plek om te schuilen, om te broeden en om voedsel te vinden. De meeste bomen en struiken plant u als ze in rust zijn, in de winter dus. Kies voor struiken met bessen, daar zijn vogels in de winter dol op. En in de warme maanden geniet u zelf van de bloemen. Goede soorten zijn meidoorn, rozenbottel, klimop, kardinaalsmuts of krentenboompje.
5. Rommelhoekje
Een rommelhoekje is het hoekje in de tuin waar u niet zo veel mee doet. Eigenlijk dus een stukje tuin waar u de boel de boel laat. Hier kunnen planten hun gang gaan. Leg er wat takken en stenen neer en stapel ze eventueel op tot een soort muurtje. Gooi de afgevallen bladeren niet in de gft-bak, maar veeg ze hier op een hoopje. Hoe makkelijk wilt u het tuinieren maken?!

Zo’n rommelhoekje is een ideale plek voor vogels, kleine diertjes, insecten en egels. Merels, huismussen, heggenmussen en roodborstjes zijn dol op rommelhoekjes. Tussen de takken en bladeren vinden ze ook in de winter kleine insectjes om te eten. In de planten vinden de vogels dekking. En wordt het eenmaal lente? Dan bouwen ze hier hun nestje.
6. Op de uitkijk
Wie goed voert, ziet veel vogels in de tuin. En wie nu begint met voeren, heeft daar de hele winter plezier van.

Bijvoorbeeld tijdens de Nationale Tuinvogeltelling op 25,26 en 27 januari. Noteer in de agenda en doe mee! Wie zich nu al inschrijft, ontvangt niet alleen de nieuwsbrief met extra tips, maar ook de gratis e-brochure Vogels Voeren van Vogelbescherming Nederland.

bron:Vogelbescherming
foto: unsplash

Bekijk ook

Duizenden Zuid-Hollandse sportduiven vermist na aanvaring met Franse storm

Ongeveer tweeduizend Zuid-Hollandse duiven die zondag door duivensporters in Frankrijk werden opgelaten, zijn vertraagd of ...

5 opmerkingen

 1. Niet alle soorten voeding, zoals soorten vetbollen, soorten pinda’s, soorten zaden, soorten bessen, zijn zomaar geschikt voor/bij allerhande vogels.
  Het grootste gevaar schuilt hem in een bepaald vergif (aflatoxine) dat geproduceerd word door een schimmel. Zo zijn sommige soorten pinda’s daar nogal gevoelig voor.
  Er is een bepaalde regel, aanname, die zegt: ” de sterkste dieren-vogels, dieren-vogels met de meeste weerstand, overleven de natuur”.
  Betekent dit dan dat dieren-vogels niet mogen bijgevoederd worden?
  Neen: maar wel dat er gevarieerd en op verschillende plaatsen word bijgevoerd. Voeding met een zo hoog mogelijk voedingswaarde die dieren-vogels in de natuur opdat moment nodig hebben. Afvalproducten, zoals oud frietvet en of etenresten zijn eerder een gevaar dan dat het goed is. Ook al komt er geen zout aan te pas.

  Vogels die de winter overleven, zijn de vogels die voor nageslacht moeten zorgen.Zijn vogels die ook genetisch goede en slechte eigenschappen doorgeven.
  Slechte genetische eigenschappen die ervoor kunnen zorgen dat nakomelingen genetisch over minder weerstand beschikken. En bij allerhande onregelmatigheden de eerste zijn die komen te overlijden.
  Zie: dode spreeuwen in Den Haag”.
  Een van de aannames is de voeding. Niet enkel alles wat te maken hebben met taxus, maar ook vanwege eenzijdige voeding.
  Maar een aanname die moeilijk te bewijzen, te achterhalen is.
  De vraag die dan eerst wordt gesteld; gaat het om jonge vogels, gaat het om oudere vogels, of maakt het niet uit.
  Als het gaat om jonge vogels kan het te maken hebben met genetische aanleg- vererving (minder weerstand).
  Een andere vraag is: hoe en op welke manier ontstaan die “nieuwe” vogelgroepen en waar trekken die vogelgroepen overdag naartoe (soorten voeding, op natuurlijke wijze en of kunstmatig wijze – biivoeren).
  Minder weerstand die ook een invloed kunnen hebben op de hersenen, met alle gevolgen van dien.
  Zie aanname G5 testen.
  Bijvoeren dieren-vogels is meermaals een noodzaak, maar zoals om het even wat. Als alles “berekent” gebeurd, en niet zoals meermaals het geval is; klakkeloos, een kopie wat een ander doet. Net als wat informatie betreft, meermaals zijn het kopieen van elkaar.
  Mooiste voorbeeld zijn vogels preventief kuren, zonder zich nog de vraag te stellen wat is goed of slecht voor de vogels. Is het dan zo verwonderlijk dat er zelfs producten specifiek bestemd voor zoogdieren ook worden gebruikt voor/bij vogels.
  Voeding geschikt voor zoogdieren, en waar mensen ook bij horen, is daarom niet altijd geschikt voor vogels, zie informatie schimmels”.

  Bijvoeren kan nuttig zijn, maar meermaals schuilt er ook gevaren. Gevaren die meermaals uiterlijk niet zichtbaar zijn, maar inwendig aanwezig kunnen zijn, al of niet verervend.

 2. Het bijvoeren van patat meeuwen en alle duiven op de dam ? Had dan ook effect op hun genetisch materiaal
  Deze zijn zo zwak ?dat er een overschot drijgt.

 3. Die meeuwen en alle duiven blijven doorgaans op de dam, en waardoor die vogels genetisch zich hebben aangepast aan het bijvoeren van die patat. Trouwens wat verbruiken die vogels op de dam, die stadsvogels, van energie, in vergelijking met soortgenoten in de “open” natuur.

  Een voorbeeld;
  Algemene aanname bij mensenvoeding is dat een zeker hoeveelheid schokolade en of eieren schadelijk is voor hun gezondheid.
  Wel van kleins af heet ik dagelijks twee repen schokolade en ’s morgens twee gebakken roereieren.
  Nog nooit daarvoor problemen gehad. Om de drie maanden grondig geneeskundig onderzoek, dit vanwege versleten zenuwstelsel. Alle organen functioneren perfect, zelfs geen problemen wat te maken hebben met prostaat.Ondanks vervormde, een te grote, prostaat, mede oorzaak door ouderdom.
  Om het simpel te stellen;
  Mijn lichaam heeft zich van jongs af aangepast ondanks bepaalde genetisch verervende eigenschappen. Genetisch verervende eigenschappen die mede oorzaak zijn wat betreft versleten zenuwstelsel. Met als gevolg X aantal medische ingrepen vanaf nekwervels tot onderrug-wervels, schouders. daarna zijn de verantwoordelijke geneesheren ermee gestopt, omdat ze er het nut niet meer van inzagen.
  De tintelingen in vingers – handen hadden niks te maken met sommige organen zoals eerst werd gedacht (gebrek van zuurstof in het bloed, onvoldoende doorstroming) vanwege jarenlange eenzijdige voeding (schokolade en of eieren), maar wel door remmingen zenuwstelsel, wervelkolom en gewrichten.

 4. Er nog aan toevoegen;
  Wekelijks vier-vijfmaal friet.
  Nogmaals een bewijs dat de natuur, het genetisch erfelijk materiaal, ondoorgrondelijk is.
  Genetisch erfelijk materiaal – aandoeningen gebeuren meermaals om/bij X generaties. Bijvoorbeeld grootouders – kleinkinderen.
  De vraag die dan kan gesteld worden: heeft het te maken met eenzijdige voeding ( schokolade, eieren of friet), of heeft het te maken met wervelkolom – gewrichten (schouders), als het gaat om genetisch-erfelijk materiaal. En wat zijn de uiteindelijke gevolgen van dergelijke genetisch verervend materiaal; allerhande aannames die volgens de ene als waar worden beschouwd, en volgens de andere als onwaar worden beschouwd.
  Informatie , literatuur, die al of niet waar-onwaar is, klakkeloos wordt overgenomen, gekopieerd, en als waar-onwaar worden beschouwd.

  Meermaals wordt er verwezen naar vreemdelingen-migranten.
  Wel bekijk al die heisa wat betreft VN migrantenpact.
  Volgens de voorstanders niet bindend, volgens juristen-gerechtsdeskundigen wel bindend. In belgie valt de regering erover.
  Bij avicultuur, vogel hobbyisten is dit niks anders. Zijn er voor en tegenstanders bij de verschillende manieren vogels houden/kweken in gevangenschap (vogels-kanaries in al of niet kleine kooien). en of vogelevenementen in al of niet geschikte locaties (vogeltentoonstelling-theater). Al wie ervoor is worden beschouwd als vogelliefhebbers, al wie er tegen is worden beschouwd als activisten. Nochtans zijn een groot aantal vogelliefhebbers tegen het houden/kweken van vogels (kanaries) in al of niet kleine kooien (40 x 40 x 40 cm), en of vogeltentoonstellingen in al of niet geschikte accommodaties (theatre).

  Ik ben er volledig mee eens wat betreft bijvoeren dieren-vogels. Maar hou ook rekening ermee dat dergelijke vogelorganisaties ook zelf bijvoeding producten verkopen.
  Vergelijk het met een lezing vogelvoeding waar gratis vogelvoeding van een of andere fabrikant worden rondgedeeld.
  Eenieder weet dan al dat die lezing gesponsord is door die fabrikant.

 5. Als je alles op een rijtje zet dan is de mens eigenlijk overbodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *