zondag 5 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Zo beleefden vogels de nieuwjaarsnacht

Zo beleefden vogels de nieuwjaarsnacht

Weerradars worden doorgaans gebruikt om neerslag te detecteren. De aanwezigheid van groepen vliegende vogels kan deze metingen verstoren. Tijdens de nacht van de jaarwisseling was dat duidelijk het geval. Animaties van radarbeelden uit Jabbeke, Helchteren en Zaventem tonen de enorme impact op vogels.

In normale omstandigheden vliegen er veel te weinig vogels rond om een waarneembaar signaal te geven in de radardata. Wanneer de hoeveelheden vogels in het luchtruim sterk toenemen, kan de radar dit echter wel oppikken. Dit is het geval tijdens periodes van intense vogeltrek, maar ook tijdens de nacht van de jaarwisseling.

Duizenden vogels werden opgeschrikt door het vuurwerk dat vlak na middernacht werd ontstoken. Deze animatie toont de herwerkte radarbeelden van de radar van Jabbeke (KMI), Helchteren (VMM) en Zaventem (Skeye) net vòòr en net ná de jaarwisseling. Voor natuurliefhebbers is het resultaat schokkend.

Gebieden die duidelijk zichtbaar zijn op de radar zijn: de Voorhaven van Zeebrugge, Het Zwin, het waterspaarbekken van Woumen en de IJzervallei en de Oostkustpolders. Het gaat om belangrijke (water)vogelgebieden met grote groepen kleine rietgans, kolgans, grauwe gans en brandgans (Oostkustpolders, IJzervallei), smienten en eenden (Voorhaven van Zeebrugge)en stormmeeuwen en kokmeeuwen (spaarkbekken van Woumen). Opvallend is dat de Maasvallei ook helemaal oplicht. Daar gaat het wellicht om kolganzen, toendrarietganzen en meeuwen. Vooral vogels die in grote aantallen samen in groep slapen zullen op de kaart opvallen.

Vogels proberen zeker in de winter spaarzaam om te gaan met hun energie. Vlieggedrag wordt strikt beperkt tot wat veel voedsel oplevert. ’s Nachts zoeken de meeste soorten vooral rust en beschutting. Het kan haast niet anders dan dat er een impact is op de gezondheid en overlevingskansen van de vogels, zeker bij zwakkere dieren of soorten die het sowieso al moeilijker hebben in Vlaanderen.

Daarnaast is er ook een directe impact van het vuurwerk: door in blinde paniek op te vliegen bij een slechte zichtbaarheid, neemt de kans op aanvliegingen met onder meer hoogspanningsleidingen sterk toe. Dat werd de voorbije jaren al vastgesteld bij inventarisaties na de nieuwjaarsnacht.

bron:Natuurpunt.be

Bekijk ook

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar ...

2 opmerkingen

 1. Dit is al zolang ik op de wereld loop, vuurwerk? Ja en de jacht ,knallen? Vroeger de straaljagers, die door de geluidsbarrière gingen,vogels in de winter zijn spaarzaam met energie,gelukkig weinig winter dit jaar ,en voldoende eten,
  Kijk maar naar de trekvogels ,nog nooit zo weinig geweest ,als nu, ja we leven in een wereld van extremen,
  Zomers weinig regen,voor het eerst ,een ramp,en een streng koud voorjaar een ramp,veel water overlast ? Ja een ramp ,al sluit dat niet aan bij een droog zomer,,jaren geleden moesten sloten breeder worden het water moest in 6 uur in het IJsselmeer zijn, ivm de wateroverlast,nu sloten zoveel mogelijk dammen in het water vasthouden?
  Ja wij het weet mag het zeggen, wat wel bekend is dat je met gemeenschap geld makkelijk ,sloten kunt graven ? En dichtgooien?
  Ja extremen vroeger liep een hardloper de 100 meter in 90 seconden ,nu in 58? Mooi he
  Schaatsers ook minuten sneller geworden,mooi he? Extremen?

 2. Dat opvliegen extra energie kost kunnen de ganzen makkelijk overbruggen, als een zeearend over waterrijk gebied vliegt moeten ze dit soms wel meerdere keren achterelkaar doen.Dat er meer vogels zullen verongelukken heeft weer voordeel voor predatoren die hoeven minder moeite doen voor hun maaltijd. Dat het resultaat voor natuurliefhebbers schokkend is de veronderstelling van natuurpunt.be. Zou me meer druk maken om de achteruitgang van de leefomgeving van de vogels dan om deze traditie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *