dinsdag 16 juli 2019
Homepage | uitheemse vogels | Zilveralken steken om mysterieuze reden Stille Oceaan over

Zilveralken steken om mysterieuze reden Stille Oceaan over

Wetenschappers hebben ontdekt dat zilveralken vaak het noordelijke deel van Stille Oceaan oversteken zonder dat ze daarvan lijken te profiteren.
De zeevogels broeden in het westen van Canada en vliegen in juli ruim 8.000 kilometer naar gebieden in Azië met vrijwel hetzelfde klimaat en voedsel. Vervolgens migreren de dieren in februari om onduidelijke redenen weer terug naar Canada.

Dat melden Canadese onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Ibis.

GPS
De wetenschappers ontdekten de opmerkelijke migratie toen ze in 2013 en 2014 een aantal zilveralken op de Canadese eilandengroep Haida Gwaii uitrustten met GPS-chips.
Ze slaagden erin om drie individuele vogels maandenlang te volgen. De dieren bleken in van juli tot november over de Stille Oceaan naar Japan en Korea te trekken. De terugweg naar Canada in februari legden de zeevogels veel sneller af: binnen een maand.De wetenschappers hebben geen idee waarom de vogels binnen een jaar twee keer de Stille Oceaan overstaken.

Vreemd
“Ik ken geen enkele andere vogel die zo’n grote afstand aflegt van oost naar west”, verklaart hoofdonderzoeker Tony Gaston op nieuwssite New Scientist. “Het is helemaal vreemd omdat deze vogels uiteindelijk belanden in wateren die vrijwel hetzelfde zijn als de wateren die ze net verlaten hebben in Canada”, aldus Gaston. “Eigenlijk is het een groot mysterie. Ze vliegen een ontzettend lang stuk zonder dat ze daar voordeel van lijken te hebben.”

Verklaring
De wetenschappers kunnen slechts één mogelijke verklaring bedenken voor het gedrag van de zeevogels. Ze vermoeden dat zilveralken van nature altijd in Azië hebben geleefd en pas recentelijk in Noord-Amerika zijn beland. Mogelijk zorgt een soort genetische inprenting ervoor dat de dieren nog steeds elk jaar terugkeren naar Azië.

 

bron:  NU.nl

De zilveralk
De zilveralk

 

Bekijk ook

Pinguïns kraken sushibar ( met video)

In de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington is de politie druk geweest met het weren van een ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *