zaterdag 21 september 2019
Homepage | inheemse vogels | Zieke zeearend is vergiftigd. Hij is helaas niet de enige.

Zieke zeearend is vergiftigd. Hij is helaas niet de enige.

De zieke zeearend die afgelopen maand in Zeeland werd gevonden, blijkt toch vergiftigd te zijn. De vogel is wonder boven wonder hersteld en vliegt gelukkig weer door de lucht. Voor veel andere vogels loopt zo’n verhaal echter minder goed af.

De zeearend (in 2014 geboren in de Biesbosch) werd eind februari zwaar verzwakt gevonden door een boswachter van het Zeeuwse Landschap. De vogel kon niet meer vliegen of op de poten staan en had verlammingsverschijnselen. Door snel handelen van de boswachter en het vogelasiel Zundert is de zeearend toch hersteld. Bijzonder, want meestal lopen dit soort verhalen minder goed af.

Naast de zeearend lag een stuk uitgebraakt vlees, waardoor al snel het vermoedden rees dat de zeearend vergiftigd was. Uit de braakbal-analyse blijkt nu dat dat inderdaad het geval is.
Schokkend? Zeker. Maar uniek? Helaas niet. De zeearend trekt veel aandacht door zijn enorme postuur, maar elk jaar bereiken ons dit soort verhalen over andere vogels. Buizerds, haviken… ze worden jaarlijks vergiftigd. Maar ook worden nesten vernield, eieren geschud of roofvogels gevangen met klemmen. Afgelopen januari nog werd een jager in Friesland gearresteerd met een aantal dode vogels, waaronder een blauwe kiekendief. Deze man gebruikte een dode eend bewerkt met gif als lokmiddel.

De redenen waarom mensen het op roofvogels hebben gemunt zijn divers. Roofvogels (en andere roofdieren) worden bijvoorbeeld gezien als concurrent van de jacht. Maar ook worden roofvogels onterecht gezien als oorzaak van de achteruitgang van de weidevogels, waardoor sommige mensen menen te moeten ingrijpen.

De pakkans is helaas zeer klein. Daarom probeert de Friesche Milieufederatie in samenwerking met onder andere Vogelbescherming via de website www.wildlifecrime.eu in kaart te brengen hoe vaak dit soort misstanden voorkomen. Afgelopen jaar werden er zo’n 150 meldingen gedaan, vermoedelijk is dit topje van de ijsberg. Ziet u dus iets verdachts? Meld het dan!

bron: Vogelbescherming
foto: eerder geplaatst

De zeearend in volle vlucht, zo doet hij zijn bijnaam "vliegende deur"alle eer aan
De zeearend in volle vlucht, zo doet hij zijn bijnaam “vliegende deur”alle eer aan

 

Bekijk ook

RONDSPRINGENDE KRAANVOGEL (video)

De kraanvogel broedt sinds 2001 in het Fochteloërveen en maakte daarmee zijn comeback in Nederland ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *