zaterdag 22 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Zeventig beschermde vogels gevonden na politie-inval, drie mannen opgepakt

Zeventig beschermde vogels gevonden na politie-inval, drie mannen opgepakt

EINDHOVEN – Drie mannen uit Helmond en Eindhoven zijn dinsdagmorgen opgepakt omdat ze in beschermde vogels zouden hebben gehandeld. De mannen zouden de vogels in het wild uit nestkasten halen. Bij de doorzoeking van hun woonhuizen vond de politie zo’n zeventig vogels, waaronder kuifmezen, boomklevers en lijsters.

Enkele maanden geleden kreeg de politie een tip dat twee mannen (76 en 39 jaar) uit Helmond zich bezig zouden houden met de handel in inheemse beschermde vogels, voornamelijk zangvogels. De vogels zouden uit de nestkasten worden gehaald en vervolgens met behulp van mistnetten worden gevangen. Daarna werden ze op internet te koop aangeboden.

Invallen
De vogels werden na de vangst op verschillende adressen ondergebracht: bij de woningen van de twee mannen en een ander adres in Eindhoven. Dinsdag viel de politie de drie panden binnen. De twee mannen die al langer in beeld waren, werden aangehouden. In de woning in Eindhoven werd een 58-jarige man gepakt.

De vogels zijn in beslag genomen voor verder onderzoek. Er wordt onder meer gekeken of er is gerommeld met de pootringen. Mogelijk zijn om de poten van de vogels ringen van andere vogels geschoven. Daardoor zouden de nummers en kenmerken op de ringen niet te herleiden zijn naar de criminelen. Specialisten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn betrokken bij het onderzoek.

bron: omroepbrabant

Bekijk ook

Duizenden kippen omgekomen bij grote schuurbrand in Twente

Bij een schuurbrand in het Twentse Bentelo zijn vrijdagmiddag duizenden kippen omgekomen, meldt de brandweer. ...

3 opmerkingen

 1. Dat blijkt dat het verhaal van het uithalen van pimpel mezen en koolmezen voor een gedeeldte zou ? Kunnen kloppen ,alleen niet met deze soorten.

 2. Benieuwd wat het onderzoek uitwijst.Wel apart dat de vogels uit nestkasten worden gehaald en vervolgens met mistnetten worden gevangen.De ringen zullen toch ergens vandaan moeten komen,ringen van Europese vogels hebben een breuklijn en staan geregistreerd.

 3. Meermaals zijn dergelijke berichten een kopie van informatie sociale netwerken, zoals politie informatie op Twitter.

  “De mannen worden ervan verdacht dat zij de vogels vingen uit nestkasten en met zogenaamde misnetten”
  toch wel een duidelijk verschil met datgene wat hier vermeld wordt.
  Als het om geregistreerde vogelringen gaat, worden die enkel officieel erkend uitgegeven door officieel erkende organisaties/vogelbonden.
  En jammer genoeg beginnen daar al de problemen, door geen, en of bijna geen controles, wat betreft aanvraag van dergelijke vogelringen door de officieel erkende organisaties/vogelbonden. Onder andere de herkomst aanvrager dergelijke vogelringen, het al of niet in bezit zijn van dergelijke vogels (kweekvogels).
  Geen of bijna geen controle bij het verhandelen van dergelijke vogels. Hetzij door de verantwoordelijke organisaties (vogelbeurzen/vogelmarkten), en of door de personen die vogels kopen. Onder andere wat betreft vogelringen voor/bij dergelijke vogels.
  Hoeveel maal gebeurd het niet dat bij Online vogelverkoop een foto’s van vogels uit de natuur worden gebruikt. Eigenlijk worden beschouwd als gestolen (auteursrechten).
  Straks komt daar meer dan waarschijnlijk veranderingen bij dergelijke Online praktijken.
  Bij Online verhandelen beschermde inheemse en of uitheemse vogels zal de vogelring duidelijk zichtbaar moeten zijn op/bij de bijhorende foto.
  Op deze manier komt men tegemoet op de vele klachten wat betreft auteursrechten en of al of niet legale vogelverkoop.

  Neem proef op de som:

  “Gratis grijze roodstaart”
  Officiéle informatie(s), zoals Cites, vogelring, herkomst, etc, zijn zelfs niet nodig.
  Het is de financiéle waarde van de vogel(s) die het belangrijkste is/zijn.
  Het is daar dat vooral het schoentje wringt/knelt.

  Hobbymatige vogelorganisaties/vogelbonden die ook de dezelfde vogelringen als/voor de vogelhobby leden uitgeven aan bedrijfsmatige organisaties/vogelhandelaars, dit kan niet.
  Is het dan zo verwonderlijk dat die zelfde vogelhobby leden worden aanzien als bedrijfsmatig.

  Bekijk de informatie NBvV wat betreft vogelverkoop tijdens de Mondiale in Zwolle.
  De organisatie NBvV maakt daarin een onderscheid tussen de vogelverkopers leden NBvV en niet leden. Maar wel lid bij een andere vogelbond erkend door COM.

  Dit wordt beschouwd als discriminatie. Ook wat betreft Nederlandse Vogelliefhebbers.
  Want op deze manier van handelen wordt er een onderscheid gemaakt tussen de Nederlandse hobbymatige vogelliefhebbers lid NBvV (hobbymatig) en geen lid NBvV (bedrijfsmatig).

  Of simpel uitgelegd:

  De NBvV beschouwen hun leden als hobbymatig, terwijl leden van “concurrerende” vogelbonden worden beschouwd als bedrijfsmatig.
  Als de huidige informaties organisatie COM Mondiale Zwolle kloppen, dan mag de organisatie (NBvV) zich verwachten aan resem klachten en de daaruit voortvloeiende schadeclaims.

  Juristisch/gerechtelijk is het de overkoepelende organisatie COM die de eindverantwoordelijk hebben. De NBvV kan voor haar leden geen uitzondering maken. Ook niet wat betreft vogelverkoop tijdens COM Mondiale Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *