Zelf een mooi vogelbadje maken van cement?

Het is erg leuk om te doen maar ook best bewerkelijk om ze mooi te krijgen. Belangrijkste is de dikte van het cement goed krijgen en de vorm van het blad (mede bepaald door het zand eronder). We vinden het natuurlijk leuk als je zelf aan de slag gaat! Maar als je het wilt uitbesteden, in onze webshop kun je terecht voor kant-en-klare exemplaren, gemaakt volgens hetzelfde principe als hieronder beschreven.

Benodigdheden:

  • Olie (goedkope) of Vasilinespray
  • Kwast
  • Brekerzand of bouwzand(Bouwmarkt)
  • Portland cement (25 KG zak)
  • Blad van rabarber of groot hoefblad met doorsnee van 40-50 cm
  • Een schoon en glad werkoppervlak, bijv een houtenplaat of grote tegel.

Stap 1:

Begin met het vormen van een heuvel zand op je werk oppervlak. Dit bepaald de diepte van je badje en de vorm. Eroverheen drapeer je het blad met de nerf naar boven. Het badje hoeft niet zo diep te zijn, een zandbergje van 5-6 cm is voldoende. Probeer de vorm van het blad na te maken maar dan 5 cm van de rand vrij te laten, dan krijg je een mooie vlakke rand waar vogels op kunnen zitten. 

Ik gebruik hiervoor brekerzand, dit is een wat grovere korrel die daardoor erg stevig is. Maak het zand nat (als het niet al vochtig is) voor meer stevigheid. De vorm moet wel stevig zijn.

Stap 2:

Ben je tevreden met de verhoging van zand dan strijk je de rand van je werkblad in met olie (ik gebruikte lijnzaad) Dit is om te voorkomen dat cement om het blad heen gaat en dan je blad vast komt te zitten.

Vervolgens leg je het blad erop en strijk je ook het hele blad in met een dun laagje olie. Dit vergemakkelijkt straks het loshalen van het blad van het badje. Bij het groot hoefblad doe ik altijd ook nog een kleiner blad zodat er geen gat ontstaat onder de stengel. De stengel snijd ik helemaal weg en het einde van de nerven snijd ik ook weg, anders krijg je een diep gat in je badje en is hij op dat punt minder stevig.Stap 3: Dan is het nu tijd geworden om het beton te gaan maken. Dit is eenvoudig.

Neem 1 deel beton op 2 delen zand. Ikzelf gebruik 1 deel beton, 1 deel zand en 1 deel perliet om het badje lichter te maken en lichter van kleur. Perliet is een wit bros gesteente dat gebruikt kan worden in cement om het lichter te maken maar dit is niet nodig. Perliet is te koop bij Tuincentra en bij gespecialiseerde Growshops. Ik weet nog wel een goede in Amsterdam Noord. 100 liter Perlite voor 22,50 euro, koopje!

Voor een badje van 40x40cm gebruik ik een maatbeker van 1 liter, dus dan heb je een mengsel van 3 liter om mee te werken en dat is voldoende.

Meng eerst het zand en beton goed door elkaar en voeg dan stapsgewijs water toe. Ik meng het met mijn handen zodat ik goed voel of het al de juiste dikte heeft. Meng het ongeveer 5 minuten. Een juiste dikte is als het als een bergje nog op je hand blijft staan maar wel zacht en vormbaar aanvoelt in je hand.


Stap 4: Het cement over het blad verdelen

Dan ga je handje voor handje het cement op je blad leggen en licht kloppen en smeren om het mooi te verdelen. 

Verdeel het cement gelijkmatig over het blad en pas op met de rand dat je niet buiten het blad gaat. Ik vouw meestal het blad een beetje om het cement heen zodat het cement niet wegloopt.

Als je een vlakke onderkant wilt dan kun je met een houten plankje (niet vergeten in te olie) een ¨voetje¨ maken. Ik smeer een laagje cement op een plankje en doe deze op de kop op de onderkant (die nu dus omhoog ligt). Je kan evt met een waterpas zorgen dat het voetje ook recht zit, of op het oog door er langs te kijken.


Stap 5: Bijna klaar, wachten maar!

Het Portland cement heeft 48 uur nodig om helemaal uit te harden. Daarna verliest het nog veel vocht dus goed om ook daarna het badje nog 2-3 dagen te laten doordrogen.
Na twee dagen (48 uur) kun je hem gaan loshalen. Absoluut niet eerder, de randen zijn dan nog broos en breken snel af!

Ik gebruik hiervoor meestal een plamuur mes, en steek hem op een aantal plekken eronder. Met name aan de stengelkant wil hij wel vast komen te zitten omdat hier weinig blad zit.

Door het insmeren met olie kun je het blad hopelijk makkelijk eraf trekken. De stengels zitten meestal wel nog wat vast. Gebruik eventueel een stanley mes om ze eruit te peuteren. Hiernaast ook nog een foto van hoe hij er dan uit ziet. Na het droger kan hij nog iets lichter worden!

Laat het badje nog 2 dagen verder uitharden.