maandag 21 oktober 2019
Homepage | uitheemse vogels | Zeldzame zangvogel gespot in Beijum

Zeldzame zangvogel gespot in Beijum

In Beijum is dit weekend een zeldzame vogel gespot. De zogenoemde Grijze Junco, werd zaterdag en zondag gezien in een volkstuincomplex. Dat meldt de Dutch Birding Association.

De grijze junco wordt ongeveer 13 tot 17 cm lang. De vogel heeft een grijze kop en bovenzijde van de borst, een witte buik en donkerdere, grijsbruine vleugels. De toppen van de staartveren zijn wit, waarmee de vogel bij het vliegen goed herkenbaar is. De snavel is vaalroze van kleur.
De grijze junco foerageert op de grond, waar het dier insecten en zaden zoekt.

In het broedseizoen vormen de vogels paartjes, die samen van plukken haar of planten een schaalvormig, ongeveer 10 cm groot nest bouwen. Het nest bevindt zich in de lagere takken van bomen of struikgewas of op de grond, goed verstopt onder planten of struiken. Tijdens het broedseizoen kan een vrouwtje meerdere malen eieren leggen, meestal gebeurt dit twee keer per jaar. Per keer worden meestal 4 eieren gelegd. De eieren zijn grijzig tot lichtblauw van kleur en bruin tot grijs bespikkeld. Ze komen uit na ongeveer 12 tot 13 dagen broeden. De jongen vliegen uit na 11 tot 14 dagen.

De grijze junco leeft in gemengd bos en naaldbos van de gematigde zone. De vogel komt veel voor in parken en tuinen, vooral als in de winter door mensen bijgevoerd wordt. Het verspreidingsgebied beslaat vrijwel de gehele Verenigde Staten, inclusief Alaska, Canada, en een deel van het noorden van Mexico. De noordelijke populaties trekken in de winter naar het zuiden om in het gebied rond de Golf van Mexico te overwinteren. In de zomer komen de dieren ook voor tot ver in de arctische zone, in het noorden van Canada, waar ze naartoe trekken om te broeden.

Zeer  zeldzaam.
De Grijze Junco is een Noord-Amerikaanse zangvogelsoort en een zeer zeldzaam in Europa. Het laatste exemplaar werd in 1962 gezien.

Bron: nu.nl
Foto: “Junco hyemalis hyemalis-001” Wikimedia Commons

Junco_hyemalis_hyemalis-001

Bekijk ook

De beroemde parkietenman uit India (video)

Hij haalt regelmatig de wereldpers en komt voor in allerlei films. Maar hij voert dan ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *