donderdag 16 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Zeldzame witkopstaartmees in de tuin (video)

Zeldzame witkopstaartmees in de tuin (video)

Als je trouw vogelvoer in de tuin aanbiedt, kun je zomaar ineens een bijzondere soort aantreffen. Dat geluk had Annie Keizer, een vaste gast op onze fotopagina. Zij heeft momenteel een zeldzame witkopstaartmees in de tuin. Dat wilden we wel eens van dichtbij zien en we maakten dit filmpje.

De witkopstaartmees is een ondersoort van de Nederlandse staartmees en komt voor in Fenno-Scandinavië, oostelijk Europa, Sovjet-Unie en verder oostelijk tot in China en Japan.

De vogel is te herkennen aan de opvallend witte kop. Ook is de staart van de witkop gemiddeld gezien een fractie langer. Verder lijken ze helemaal op de Nederlandse staartmees, qua grootte en qua roep.

Witkopstaartmezen worden soms in het najaar en de winter in ons land gezien. De meeste meldingen van witkopstaartmezen heeft echter betrekking op ‘witkoppige staartmezen’. Dit zijn gewone staartmezen met meer dan gemiddeld wit op het kopje, maar niet zo spierwit als van een witkopstaartmees.

We hebben deze staartmees ook nog even voorgelegd aan vogeldeskundigen en zij bestempelen dit individu ook als een echte witkop staartmees.

bron: VroegeVogels/Youtube
foto: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1863811

De witkopstaartmees

Bekijk ook

Hoe klinkt een kneu en vooral ook, hoe ziet hij er uit(met video)

De kneu kneutert, krast en babbelt tevreden voor zich uit en vooral ook door elkaar ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *