maandag 21 oktober 2019
Homepage | inheemse vogels | Zeldzame vogels gespot in Hollandscheveld

Zeldzame vogels gespot in Hollandscheveld

Afgelopen zaterdag werden er in Hollandscheveld een paar vrij zeldzame vogels gespot op het terrasdak van de fam. Kuik aan Het Hoekje

“Nadat wij wat hoorden dat duidelijk overkwam als een wat paniekerig vogelgeluid gingen we op onderzoek uit. We zien hier achter op ons platte dak allerlei vogels maar dit geluid herkenden we niet” aldus Marinus Kuik. “We zagen een paar vogeltjes overvliegen maar herkenden ze niet. Het eerste dat we dachten was dat het jonge vogels waren maar jongen waarvan?”

Na enig observatiewerk zag de familie Kuik dat het ouders waren met ongehoorzame kuikens. Wellicht opgejaagd door kraaien o.i.d. zijn ze van het gedeelte van de dakbedekking bedekt met grind op de kale dakbedekking terecht gekomen. Na veel geduld konden de schutterige diertjes op de foto worden gezet.

Natuurlijk wilde de fam. Kuik weten wat voor vogeltjes zo bezig waren want deze hadden ze nog nooit gezien. Zoekend in boeken en op internet kwamen ze uiteindelijk tot de conclusie dat het ging om de Kleine Plevier, een in Nederland uiterst zeldzame vogelsoort waarvan er maar zo’n 1000 broedende paartjes bekend zijn. Dit is wat internet zegt over de Kleine Plevier:

De kleine plevier is een echte pionier soort. Dat wil zeggen dat hij op plekken broedt die tijdelijk geschikt zijn om te broeden (afgravingen, bouwplaatsen, opspuitingen, grindgaten) en een jaar later weer verkast omdat de omstandigheden op de ‘oude’ broedplaats zo veranderd zijn dat ze er niet meer willen broeden. Kleine plevieren worden nog weleens een verward met bontbekplevieren, maar deze hebben een oranje snavelbasis, oranje poten en geen geel oogringetje. Bovendien is de bontbekplevier veel meer aan de kust te vinden dan de kleine plevier die meer van het binnenland houdt.

Uiteindelijk werd een van de jongen door de anderen in de steek gelaten en Marinus Kuik ontfermde zich over het jonkie. Met speciaal eitwitrijk voedsel werd het jongen vogeltje, dat het duidelijk erg moeilijk had, getracht in leven te houden en in eerste instantie leek dit te lukken. Toen echter de nacht verstreken was en de heer Kuik het jonge vogeltje weer opzocht bleek deze dood te zijn.

bron: puurhollandscheveld
Charadrius_dubius_3_(Marek_Szczepanek) wikipedia

Bekijk ook

SP hekelt de plezierjacht op vogels in Zuidplas

De SP in Zuidplas hekelt de ganzenjacht op dit moment in de gemeente Zuidplas. De ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *