maandag 22 juli 2019
Homepage | inheemse vogels | Zeldzame vogel gelokt met behulp van MP3-speler

Zeldzame vogel gelokt met behulp van MP3-speler

De ene na de andere patrijs vliegt de Hoeksche Waard uit en dus moeten er maatregelen genomen worden. Stichting Rietgors heeft dé oplossing: mp3-spelers.
Zes knalrode mp3-spelers moeten binnen enkele maanden de lokroep van een mannetjespatrijs uitzenden. Die bronstige tonen moeten de vrouwtjes in de Hoeksche Waard houden. ,,Want”, zo is het idee van Janneke Zevenbergen van Rietgors, dat zich inzet voor agrarisch natuurbeheer. ,,De lokroep moet beantwoord worden. In frebruari en maart gaan we de polders in om te zien of het werkt.”

Met een mp3-speler in de hand wandelen de vrijwilligers van Rietgors en Coöperatie Collectief Hoeksche Waard (CCHW) met zonsopkomst en zonsondergang de akkers langs. ,,Twee keer zenden we dan de lokroep van een patrijs uit. En dan hopen we op antwoord. Komt dat niet, dan proberen we het 150 meter verderop nog een keer. Zo zien we hoeveel er zitten. Daarna gaan we bedenken hoe we ze hier kunnen houden.”

Zeldzaam
Patrijzen zijn zeldzaam in de Hoeksche Waard. Omdat de laatste patrijzentelling jaren geleden werd gehouden kan Zevenbergen over de huidige populatie niets zinnigs zeggen. ,,Er zitten er nog enkele in de buurt van Nieuw-Beijerland en Piershil en bij Strijen en de Ambachtsheerlijkheid in Numansdorp. Maar in het hele land zitten ze in zwaar weer”, zegt ze.

Rietgors stelt dat de patrijs in de Hoeksche Waard thuishoort. ,,Zo’n boerenlandvogel op de akkers moet niet verdwijnen. We hopen dat de mp3-spelers daar voor kunnen zorgen”, aldus Zevenbergen.

Behalve de vrijwilligers met hun mp3-spelers zetten ook boeren op het eiland zich in voor de vogel. Zo zijn er al zestien bij CCHW aangesloten agrariërs die voor 2018 een klein perceel hebben belegd met wintervoedsel voor zowel patrijzen als andere vogels. Zevenbergen: ,,In totaal gaat dat om zo’n zes hectare. Dat kan en moet nog worden uitgebreid.”

bron:AD/hoekschewaard

Patrijzen in de winter

Bekijk ook

Hoe vogels van je buurt een oorlogsgebied maken

Een duikende merel die je verrast tijdens een ochtendloopje? Of een sissende ekster die plots ...

3 opmerkingen

 1. Welke mallotige dieren beschermer,denk dat je door een lokroep een vogel op het land houd.
  Als hij niets te vreten heeft houd een roep van een mannetje of vrouwtje deze ook niet tegen.
  Welke domme gans ? Bedenkt zoiets.
  In de natuur geld ? Geen eten ,wegwezen.
  Bij de mensen geld misschien ? Als er iets te wippen valt ,kom ik,pak ik nadien de auto wel naar huis?

 2. 12 meter brede kruiden stroken langs de productie gronden doet wonderen.Zou in ieder geval de stichting rietgors nomineren voor de gouden lepelaar als het lukt.

 3. Maar hoe betrouwbaar zijn tegenwoordig sommige “wetenschappelijke” onderzoeken?

  Dit weekend is/zijn er “De Nationale Tuinvogeltelling 2018”, en wordt er vooral uitgekeken naar de merel vanwege usutu-virus.
  Kunnen dergelijke onderzoeken beschouwd worden als betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek?
  Of beter gezegd: hoeveel maal worden de zelfde vogels geteld.
  Is/zijn dat de huidige wetenschappelijke basis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *