dinsdag 16 juli 2019
Homepage | inheemse vogels | Zeldzame vogel broedt op Lemelerberg

Zeldzame vogel broedt op Lemelerberg

LEMELERBERG – Op de Lemelerberg heeft dit jaar weer een paartje wespendieven gebroed . Dat er veel wespen zijn dit jaar is wel te merken wanneer je op het terras zit te eten of te drinken. Ze vormen dit jaar een heuse plaag en zorgen voor veel overlast.
Een vogel die wel heel blij is met wespen is de wespendief. Deze zeldzame vogel lijkt sprekend op de buizerd, maar heeft een heel ander leefpatroon. Waar de buizerd muizen en zieke konijnen eet leeft de wespendief hoofdzakelijk van wespen en bijenlarven.
De wespennesten worden uitgegraven en de raten worden er uit gehaald en opgegeten.
Last van steken heeft hij niet want hij heeft een dik veren pak en wimperharen om zijn ogen te beschermen.
in Nederland broeden er ongeveer vijfhonderd paartjes.
Het is een trekvogel die uit zuid Afrika laat in het voorjaar aankomt in Nederland. Meestal pakt hij een oud buizerd of kraaiennest om daarin eind mei een of twee eieren te leggen.
Op de Lemelerberg heeft dit jaar voor het eerst sinds 2008 weer een paartje wespendieven gebroed en met succes want ze hebben twee jongen groot gebracht.
De jonge wespendieven hebben een ring gekregen van het vogeltrekstation en zijn inmiddels al uitgevlogen. Ze blijven eerst nog een tijdje in de buurt van het nest om wat aan te sterken voor de lange tocht. Ze vliegen richting zuid Afrika De jonge wespendieven zijn pas over het tweede of derde jaar geslachtsrijp, waarna ze richting Europa vliegen om te broeden

bron: dalfsen.net
foto: “Pernis apivorus, body” by MAKY.OREL Wikimedia Commons

Een selfie ? van de wespendief
Een selfie ? van de wespendief

Bekijk ook

Wildredders in gebruik genomen

Maatschap Aelmans uit Colmont heeft een van de eerste wildredders ontvangen. Daarmee moet worden voorkomen ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *