dinsdag 16 juli 2019
Homepage | uitheemse vogels | Zeldzame trekvogel boven Massemen (België)

Zeldzame trekvogel boven Massemen (België)

WETTEREN – Ooievaars komen in onze streek vaak voor, als je een wandeling langs het Donkmeer maakt heb je een grote kans dat je er wel eentje tegenkomt. Heel wat zeldzamer in onze contreien is de zwarte ooievaar.

Deze namiddag vloog er een exemplaar ter hoogte van de Massemsesteenweg richting Massemen. Hij vloog steeds in cirkels wat er op wijst dat de vogel de thermiek aan het opzoeken is en dat hij aan de jaarlijkse trek naar Afrika begonnen is.

Het broedgebied van deze vogel strekt zich uit van Denemarken dwars door Europa en Midden-Azië tot aan de Grote Oceaan tussen de zestigste breedtegraad en het steppegebied. De vogel is in deze zone echter een schaars voorkomende broedvogel. Daarnaast zijn er geïsoleerd voorkomende populaties in Turkije, de Kaukasus, Afghanistan en Korea en verder in zuidelijk Afrika.

Anders dan zijn verwant, de witte ooievaar, bestaat het leefgebied van de zwarte ooievaar uit bos met open plekken. De zwarte ooievaar leeft onopvallend in dicht, gemengd bos langs stromend water of in de buurt van poelen en plassen met dichte begroeiing, vaak in heuvelachtig gebied. Zwarte ooievaars zijn trekvogels die grote afstanden kunnen afleggen.

bron: nieuwsblad.be
foto: “Ciconia nigra 1 (Marek Szczepanek)” by Marek Szczepanek – Wikimedia Commons

De zwarte ooievaar
De zwarte ooievaar

Bekijk ook

Pinguïns kraken sushibar ( met video)

In de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington is de politie druk geweest met het weren van een ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *