donderdag 16 juli 2020
Homepage | uitheemse vogels | Zeldzame roze spreeuwen gespot in Gelders dorp

Zeldzame roze spreeuwen gespot in Gelders dorp

In het Gelderse dorp Hall zijn twee zeldzame vogels gespot. Twee roze spreeuwen verschuilen zich daar in een tuin. De vogels, die doorgaans alleen voorkomen in Oost-Europa, hebben veel bekijks. Veel vogelaars zijn naar het dorp gegaan om de spreeuwen vast te leggen.

Arjen Werkman ontdekte de vogels in zijn achtertuin. “Tijdens het thuiswerken keek ik even uit het raam en toen zag ik in een kersenboom een roze vogel zitten”, vertelt hij. “Online ben ik even gaan zoeken en toen kwam ik erachter dat het een bijzondere vogel is.”

Werkman plaatste dinsdag een foto van de roze spreeuw op de website waarneming.nl. “Een uur later stonden de eerste vogelliefhebbers naast mijn huis foto’s te maken.” Daarna was het een komen en gaan van vogelliefhebbers.
De dichtstbijzijnde plek om de roze spreeuw te spotten is gewoonlijk Hongarije of Roemenië. “Tot aan Kazachstan zijn ze te vinden”, vertelt Lars Soerink van de Vogelbescherming aan Omroep Gelderland. “Qua grootte is hij hetzelfde als de gewone spreeuw. Maar deze heeft een zwart lijf, een roze dekje en een roze buik. En zijn snavelpunt en pootjes zijn ook roze.”

Hij is blij dat de gespotte vogel niet alleen is. “Ze zijn met zijn tweeën gelukkig. Een enkele afgedwaalde vogel vind ik erg sneu.” Zolang de vogels hier voedsel kunnen vinden, kunnen ze hier prima overleven. Het is nog wel de vraag of ze zelf de weg terug weten te vinden. “Het interne kompas dat vogels normaal gesproken hebben, heeft blijkbaar niet helemaal goed gewerkt bij deze twee.”

bron:nos.nl

Er zijn plekken waar je niet hoeft te spotten om een roze spreeuw te zien.

Bekijk ook

Sliedrechtse papegaaien die vliegen door de straten hebben duizenden fans

Eke ochtend laat Dirk-Jan van der Steen zijn papegaaien vrij in de Sliedrechtse straten. Ze ...

1 opmerking

  1. Als ik dat zo zie?
    Hebben deze spreeuwen weinig rust.
    Zullen de Belgiese vogelspotter , wel roepen,ze zullen wel gevangen worden,meestal zijn het ontsnapte exemplaren.,omdat deze tijd van het jaar ,deze niet zo westelijk trekken.
    Ja even de voliere niet op slot ,en je hebt veel bekijks.
    Hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *