woensdag 11 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Zeldzame nachtzwaluw terug in Oisterwijkse Bossen

Zeldzame nachtzwaluw terug in Oisterwijkse Bossen

Vorige week kwam Natuurmonumenten-vrijwilliger Ronald Smulders wel met een hele blije boodschap; de nachtzwaluw is weer terug in het natuurgebied Oisterwijkse Bossen en Vennen! Dit mooie bericht is een mooie beloning voor het goede beheerwerk van Natuurmonumenten.

De vogel werd ook wel geitenmelker genoemd!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
De goed gecamoufleerde nachtzwaluw

Boswachter Frans Kapteijns reageerde erg enthousiast op de waarneming: “De nachtzwaluw is heel bijzondere vogel! Zodra het donker wordt, wordt hij actief. Daarom zullen veel mensen hem nog nooit gezien hebben, maar wellicht wel vaak zijn zang gehoord. Alleen weet men vaak niet dat het vreemde en bijna mechanisch trillende geluid van een vogel is. Veel mensen denken dan aan een krekel of zo.”

Vanwege zijn gedrag hangt er ook een oude mythe aan de vogel. Boswachter Frans: “In het verleden was men op de hoede voor deze vreemde vogel en kreeg hij de bijnaam geitenmelker. Dit omdat men dacht, dat de nachtzwaluw in de nacht bij schapen en geiten melk dronk! Hierdoor zouden de uiers verdrogen en de dieren blind worden. Gelukkig weten we al een aantal jaar dat dat onzin is. De nachtzwaluw is een echte insecteneter.”

bron: Natuurmonumenten
foto: Wikipedia (“Paukstelis” by b.gliwa)

Bekijk ook

Groene specht verlaat het nest (video)

Jan Ebbenn filmde een groene specht die een jong stimuleert om naar buiten te komen. ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *