vrijdag 29 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Zeer zeldzame kievit gezien in Zijperpolder: “Het is een unieke vogel”

Zeer zeldzame kievit gezien in Zijperpolder: “Het is een unieke vogel”

SCHAGERBRUG – Nog nooit van zijn leven heeft Ruud Brouwer zo’n kievit gezien. Terwijl hij al meer dan 34 jaar weidevogels inventariseert. De foto’s die Ruud heeft gemaakt van zijn bijzonder lichtgekleurde kievit gaan rond in het wereldje van weidevogelbeschermers. “Het is een unieke vogel!”
Voor de provincie en natuurbeheerorganisaties speurt Ruud Brouwer al meer dan 34 jaar de Noord-Hollandse weilanden af. “Na zoveel jaar denk je dat je alles wel een keer hebt gezien”. Niet dus. Ineens is daar die ene unieke vogel die lijkt op een gewone kievit, maar alles behalve gewoon is. “Ik zie hem in mijn kijker voorbij komen en denk: ‘Wat is dat?’. Toen ik hem eenmaal goed in beeld had, wist ik eigenlijk niet wat het nou eigenlijk precies was.”

Flavistisch Kleed
Nauwkeurig observerend leerde Ruud dat het hier toch echt ging om een kievit. Een vrouwtje om precies te zijn. Na overleg met andere deskundigen is Ruud er zeker van dat het een kievit is in ‘flavistisch kleed’. “Dat is pigment stoornis waardoor de donkerste kleuren in het pigment zijn weggevallen.” Bij kikkers komt dat ook wel eens voor. “Hierdoor lijkt de vogel een beetje gelig. Je ziet wel de tekening die ook bij normale kieviten voorkomt, maar dan dus veel lichter.”

Waar de vogel vandaan komt is niet duidelijk. “Ze is niet geringd en er is nog geen melding binnen gekomen dat ze ergens anders al eens eerder is gezien. Misschien is het een jonge vogel uit de buurt.”

Succes
Wilde dieren met albinisme, die dus helemaal spierwit zijn met rode ogen, maken het meestal niet lang in de natuur. “Die vallen veel te veel op en worden door roofdieren meteen opgemerkt en opgepeuzeld. Ook zijn ze zeer kwetsbaar voor zonlicht. Dat is met deze vogel dus niet aan de hand. Ze lijkt gezond.”

Of haar afwijkende kleuren haar extra interessant maken voor de kievitmannetjes is nog niet bekend. “Misschien laten ze haar links liggen, misschien vinden ze haar juist extra mooi en heeft ze veel succes.” En wie weet is het erfelijk. Dan onstaat er straks een lichtgekleurde Noord-Hollandse kievit-variant: de vanellus vanellus Noord-Hollandicus.”

bron:nhnieuws

Bekijk ook

Boeren spuiten water op hun land voor weidevogels: “Broedseizoen door droogte bijna verloren”

NOORD-HOLLAND – Door de droogte leggen weidevogelkuikens massaal het loodje. Boeren en natuurorganisaties, maar ook ...

1 opmerking

  1. In heel veel gevallen word deze mutatie door een roofvogel of een andere predator geroepen, omdat deze opvalt in een groep,is jammer ,het verkrijgen van deze jongen en split kweken gaat in de natuur net als bij vogel kwekers ?alleen de kans dat deze paart met een mutant is ontzettend klein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *