donderdag 22 augustus 2019
Homepage | inheemse vogels | Zeekoeten donderdag op snijtafel, niet omgekomen door virus

Zeekoeten donderdag op snijtafel, niet omgekomen door virus

Waardoor zijn er de afgelopen weken zo veel dode en verzwakte zeekoeten aangespoeld op de Nederlandse Noordzeekust? Daarover moet donderdag meer duidelijk worden.

In Utrecht wordt dan sectie verricht op 100 dode vogels door onderzoekers van Wageningen Marine Research, Wageningen Bioveterinary Research en het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit Utrecht. Zij doen dit in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Op 15 maart moet er een eindrapport zijn.

Het is voor de onderzoekers de vraag of er een verband is tussen de zeekoetensterfte en de op 2 januari overboord geslagen containers van de MSC Zoe. Wageningse onderzoekers sloten eerder bij een steekproef al uit dat er sprake is van vogelgriep. De Duitse voedsel- en warenautoriteit LAVES constateerde deze week dat er ook geen ander virus in het spel is.

Schade aan maag en darmen
Volgens LAVES hebben de dode zeekoeten ernstige schade aan maag en darmen. De Duitsers onderzoeken de dode zeekoeten daarom nu op giftige stoffen. Een van de substanties waarnaar wordt gekeken is dibenzoylperoxide. Deze stof die onder andere gebruikt wordt bij de productie van plastic, zat in één van de overboord geslagen containers.
Mardik Leopold van Wageningen Marine Research schatte het aantal getroffen zeekoeten eerder op 20.000 stuks. De dode vogels worden nog steeds aangetroffen langs de hele Nederlandse Noordzeekust.

Zeekoeten vertonen zich gewoonlijk maar weinig op het Nederlandse vasteland. De dieren brengen de winter door op volle zee, in ondiepere, voedselrijke streken. Broeden doen ze in het voorjaar op steile kliffen aan de Engelse, Schotse, IJslandse en Noorse kust.

bron: LC.nl

Bekijk ook

Weer duizenden kippen door brand omgekomen

Bij een brand in een kippenschuur in Nijkerk (Gelderland) zijn donderdagochtend duizenden kippen om het ...

1 opmerking

  1. nou als dit onderzoek net zo verloopt als bij de spreeuwen in den Haag.
    dan heb ik weinig vertrouwen in het resultaat.
    Of het moet zijn dat ze vergiftigd zee water hebben gedronken ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *