dinsdag 25 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | ZEEARENDEN OP TIENGEMETEN NESTELEN VOOR EERSTE KEER

ZEEARENDEN OP TIENGEMETEN NESTELEN VOOR EERSTE KEER

Twee zeearenden zijn druk bezig met nestelen op Tiengemeten. Dat is voor het eerst sinds het verschijnen van de vogels op het natuureiland. Boswachter Eduard Reuvers: “Ze voelden zich hier al een tijdje thuis voor rust en foerageren. Maar aan nestelen waren ze nog niet toegekomen. Dat dit nu wel begonnen is, is echt een heel mooie ontwikkeling. Ze zitten op een niet verstoorbare plek maar vanaf de Vliedberg en de aardappelloods zijn ze goed te zien, vooral met verrekijker”.
Nestelen
De zeearend werd al een aantal jaar gezien op Tiengemeten, vooral in de wintermaanden. De boswachters van Tiengemeten hoopten echter altijd op een nest. Boswachter Eduard: “In Nationaal Park de Biesbosch is dat nest al een paar jaar een feit. Het wachten was dan ook op een nest op Tiengemeten. Nu lijkt het zover te zijn. Dat is natuurlijk geweldig om te zien!”
Kwetsbaar
Het feit dat er nu genesteld wordt, is geen garantie voor rondvliegende jonge zeearenden. Daarvoor moeten nog wel wat hobbels overwonnen worden. Boswachter Eduard: “Het lijkt erop dat de twee nestelende zeearenden jongvolwassenen zijn die voor het eerst een nest bouwen. Dat betekent dus onervarenheid met het bouwen ervan. Mocht het met het nest uiteindelijk toch goedkomen, dan is het vervolg ook nog eens zeer kwetsbaar. We wachten dus in spanning af hoe het verder gaat. Maar het begin is er!”.
Bezoekerscentrum in het weekend open
De natuur op Tiengemeten is altijd open dus iedereen is welkom om de zeearenden te komen bewonderen. Dit kan alleen vanaf uitkijkpunten ‘de Vliedberg’ of ‘de aardappelloods’.

Bron: Natuurmonumenten

De zeearend in volle vlucht, zo doet hij zijn bijnaam “vliegende deur”alle eer aan

Bekijk ook

Verstoten moedervogels echt jongen die naar mens ruiken?

Vogeltjes die uit het nest zijn gevallen, moet je nooit oppakken. Want, zo gaat het ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *