woensdag 27 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Zeearend duikt op in het Naardermeer

Zeearend duikt op in het Naardermeer

De boswachters van het Naardermeer werden verrast door een enorme roofvogel. Jan Verkerke en Hanne Tersmette keken hun ogen uit toen het om een zeearend bleek te gaan. In de afgelopen 40 jaar zag Jan slechts een keer eerder een zeearend in het natuurgebied.

‘We staarden eigenlijk naar een paar kraaien, toen er opeens een wel heel grote vogel opdoemde. Jan riep meteen: het is een zeearend!’ vertelt boswachter Tersmette enthousiast. ‘Een zeearend wordt zelden waargenomen in het Naardermeer. Er was direct onrust onder de vogels op de plas, ze maakten dat ze wegkwamen. Binnen een paar minuten was de hele plas leeg. Wat een spektakel!’

Vliegende deur
Een zeearend heeft een vleugelspanwijdte van 200 tot 250 cm en wordt dan ook vaak de ‘vliegende deur’ genoemd. Zeearenden doen zich graag te goed aan ganzen, meerkoeten, eenden en vissen. In 2006 vond het eerste broedgeval in ons land plaats in de Oostvaardersplassen, een gebied vijf keer zo groot als het Naardermeer. Boswachter Verkerke hoopt dat de zeearend ook het Naardermeer zal vinden.

‘Het Naardermeer is wellicht wat kleiner dan andere broedgebieden, maar het is wel een ideaal biotoop. Het Naardermeer bestaat uit open water en is omgeven door bos. Ook zit er veel gans, een feestmaal voor de zeearend. Dit maakt dat het Naardermeer een uitstekende broedplaats zou kunnen zijn,’ licht Verkerke toe met twinkelende ogen.

Dood kalf
Boswachter Verkerke werkt al 40 jaar in het Naardermeer. Slechts één keer eerder zag hij hier een zeearend. ‘Een jaar of 5, 6 geleden waren we een Galloway kalf kwijt. In dezelfde periode namen we steeds een zeearend waar. In een stuk Naardermeer dat slecht te bereiken is voor de mens zagen we de arend rondcirkelen. Toen we op de plaats gingen kijken waar de zeearend zich steeds liet zien, bleek dat het kalf daar lag. Helaas overleden. Maar veel dieren, waar onder de zeearend hebben hun buikje ervan vol gegeten.’

bron: Natuurmonumenten
foto: “Seeadler-flug” by Uclax

De vliegende deur, een imposante verschijning
De vliegende deur, een imposante verschijning

Bekijk ook

Boeren spuiten water op hun land voor weidevogels: “Broedseizoen door droogte bijna verloren”

NOORD-HOLLAND – Door de droogte leggen weidevogelkuikens massaal het loodje. Boeren en natuurorganisaties, maar ook ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *