maandag 25 mei 2020
Homepage | uitheemse vogels | Zangvogels beschermen zwarte neushoorns tegen stropers

Zangvogels beschermen zwarte neushoorns tegen stropers

Zwarte neushoorns worden in het wild vaak vergezeld door kleine zangvogels, roodsnavelossenpikkers. Amerikaanse en Australische wetenschappers ontdekten dat deze vogels de neushoorns waarschuwen voor gevaar, zoals stropers. Ze beschrijven de bevinding in het vakblad Current Biology.

Zwarte neushoorns worden ernstig met uitsterven bedreigd, maar de roodsnavelossenpikker lijkt zijn best te doen dat te voorkomen. In Swahili heet de vogel ‘Askari wa kifaru’, wat ‘wachter van de neushoorn’ betekent.

De neushoorns zijn dan wel groot, met een dikke huid en een grote hoorn, maar ze zijn blind en daardoor vatbaar voor bijvoorbeeld jagers. De ‘Askari wa kifaru’ lijkt ervoor te zorgen dat de neushoorn toch bewust is van gevaar, ook al kan hij het niet zien.

Ossenpikkers krijgen wel wat terug voor hun diensten: ze eten bijvoorbeeld teken op de huid van de neushoorns. Mogelijk zijn de vogels pas in recente jaren als alarmen voor neushoorns gaan dienen, omdat zij dreigen een voedselbron te verliezen als de dieren uitsterven.

De auteurs van het onderzoek benadrukken dat zij voor hun onderzoek werden geïnspireerd door de Swahili naam voor de vogels. “We wuiven vaak het belang van inheemse volkeren en hun observaties weg.” Dit recente onderzoek lijkt een al veel oudere observatie door de lokale bevolking te bevestigen.
Onderzoekers keken hoe dichtbij ze bij neushoorns konden komen
Onderzoekers volgden twee groepen neushoorns en hielden het aantal ossenpikkers op hun ruggen bij. De vogels maakten het moeilijk voor de wetenschappers: vermoedelijk is ongeveer de helft van alle mogelijke ontmoetingen tussen de onderzoekers en de dieren gedwarsboomd door de alerte ossenpikkers.

Wanneer ze de neushoorns wel tegenkwamen, probeerden ze de dieren voorzichtig te benaderen om te zien wat er zou gebeuren. Bij 23 procent van de neushoorns zonder vogelalarmen werden de mensen gespot bij het benaderen. Bij neushoorns met ‘wachters’ was dit 100 procent.

De vogels sloegen al alarm wanneer onderzoekers op ongeveer 60 meter afstand waren. Als de neushoorns onbegeleid waren en ze hadden door dat ze benaderd werden, was dat meestal vanaf ongeveer 15 meter.

bron:nu.nl

Het zal dan ook wel bij giraffes opgaan !

Bekijk ook

VIDEO: Karel ‘The Birdman’ zorgt voor verbinding tussen vogel en mens

TWIJZELERHEIDE – In de Fryske Wâlden ligt het prachtige landgoed ‘Hof fan ‘t Wyldpaed’. De ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *