zondag 9 augustus 2020
Homepage | regelgeving | Zaak broedende monniksparkieten in Deventer voor Raad van State

Zaak broedende monniksparkieten in Deventer voor Raad van State

DEVENTER – Martijn van Dam, demissionair staatssecretaris van Economische Zaken, wil dat de Raad van State een uitspraak van de rechtbank Amsterdam over monniksparkieten in Deventer vernietigt. De rechtbank had eerder geoordeeld dat Van Dam ten onrechte niet was opgetreden tegen de Stichting Vogeleiland, die de exotische vogels in Deventer had losgelaten. De Raad van State buigt zich op 27 maart over de kwestie.
Het platform Stop invasieve exoten had de staatssecretaris gevraagd om handhavend op te treden tegen Stichting Vogeleiland. Deze stichting beheert een aantal volières in het Rijsterborgherpark in Deventer en had enige jaren geleden besloten de kooi met monniksparkieten open te laten staan zodat vogels vrijelijk in en uit konden vliegen. Daarna werden de oorspronkelijk uit Zuid-Amerika afkomstige vogels zeer regelmatig in Deventer gezien en zijn ze er zelfs gaan broeden.

Verboden uit te zetten
Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: ,,Het is op grond van de Flora- en faunawet, en ook op basis van de nieuwe Wet natuurbescherming, verboden om deze dieren in de natuur uit te zetten. Bovendien behoort de monniksparkiet tot de 90 invasieve exoten die op nationaal niveau zouden moeten worden aangepakt, aldus een expertpanel dat door de staatssecretaris zelf is ingesteld. We hebben daarom de staatssecretaris gevraagd om Stichting Vogeleiland te dwingen alle vogels terug te vangen. De staatssecretaris wees eind 2014 het handhavingsverzoek af, omdat de stichting op dat moment alle monniksparkieten zou hebben gevangen. Enkele weken later werden ze opnieuw gezien, wat voor het platform reden was om bezwaar aan te tekenen.

Verkeerde motivatie
De staatssecretaris bleef bij zijn besluit en weigerde pertinent om in actie te komen. Volgens hem kon niet worden aangetoond dat de nog resterende monniksparkieten van de stichting afkomstig waren. ,,Dat terwijl een kenmerk van de monniksparkieten juist is dat ze steeds terugkeren naar de plek waar ze zijn opgegroeid. We zijn toen naar de rechtbank in Amsterdam gestapt, die het besluit van de staatssecretaris vernietigde omdat het ondeugdelijk gemotiveerd was. De staatsecretaris legde deze uitspraak naast zich neer en stelde beroep in bij de Raad van State”, aldus Reinhold.

De zitting is op maandag 27 maart om 10.45 uur bij de Raad van State, Kneuterdijk 22 in Den Haag, en openbaar toegankelijk.
bron: destentor.nl
foto: Cláudio Dias Timm from Rio Grande do Sul , CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12875011

Bekijk ook

Beestenbende bij hobbyhouder in Echt-Susteren

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft vorige week donderdag in Echt-Susteren een groot aantal verwaarloosde ...

2 opmerkingen

  1. Ik snap het nie helemaal.niet dat ik een voorstander ben van alles los te laten.
    Maar ? Alle exotische mensen en ook hun dieren willen sommige partijen in Nederland laten huisvestigen.
    Dit zijn dan wel weer dezelfde partijen die dan de dieren weer willen verbieden.

  2. hum invasieve exoten???? ik hoop dat ze toch niet worden doodgeschoten . maar snap het niet helemaal. in Rotterdam , Amsterdam zitten duizenden halsband parkieten en Alexander parkieten. en er komen er elk jaar 100 den bij. en dat is geen invasieve exoot. vangen is verboden daar ze beschermt zijn in deze steden maar wat gebeurt er straks met deze dieren als het een plaag wordt. ik heb wel eens gedacht waarom een gedeelte van de jonge dieren niet vangen en herplaatsen bij vogel liefhebbers. vooral de jonge dieren kunnen super tam worden en zelfs net als papagaaien leren praten. de monniksparkiet is een ander verhaal deze worden bij voorkeur in een groep gehouden in een grote hoge voliere. maar is eigenlijk meer een vogel voor in een dierentuin. echter of je nu een halsband parkiet of een monniksparkiet hebt voor alle soorten parkieten geld dat zij veel schade aan bomen en struiken kunnen veroorzaken daar zij zich vooral in het voorjaar te goed doen aan de knoppen van jonge bloemen en bladeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *