zaterdag 18 januari 2020
Homepage | inheemse vogels | Worden postduiven ‘vermoord’ door roofvogels?

Worden postduiven ‘vermoord’ door roofvogels?

Sperwers, haviken en slechtvalken zijn uit op de postduif. Volgens de postduivenhouders zouden al duizenden van hun vogels het loodje hebben gelegd. Dus, ze willen dat roofvogels niet langer worden beschermd. Daarom hebben de duivenmelkers een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. Maar vallen de postduiven wel massaal ten prooi aan de roofvogels? Daarover praat Rob Bijlsma in Vroege Vogels.

Postduif vs Roofvogel
Volgens postduivenhouders worden duizenden postduiven in Nederland ‘vermoord’. Duiven melken staat op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco staat en dreigt te verdwijnen als dit niet stopt, zeggen ze. De roofvogelstand is namelijk onnatuurlijk hoog en dat komt door menselijk ingrijpen, volgens de duivenhouders. In de petitie vragen de duivenmelkers daarom onder andere om een verbod op het plaatsen van nestkasten voor roofvogels.

Toename van de slechtvalk
Sinds enkele jaren gaat het beter met roofvogels zoals de slechtvalk in Nederland blijkt uit cijfers van SOVON. Maar deze vogels komen uit een diep dal. Tot ongeveer 1960 was een overwinterende slechtvalk een volstrekt normale verschijning in Nederland, zelfs in vele steden. Net als vele andere roofvogels nam daarna het aantal sterk af door het gebruik van pesticiden in de landbouw. Tot 1990 was de slechtvalk een incidentele broedvogel en in 2016 waren er geregistreerde 180 broedparen. Volgens de postduivenhouders zouden dat nu driehonderd broedparen zijn. Deze toename vloeit voort uit een sterke toename in het Roergebied en andere regio’s in Duitsland. Hier werd broeden van slechtvalken in dichtbevolkte omgeving bevorderd door het uitzetten van gefokte vogels en aanbieden van nestkasten.

Bron: SOVON/Vroegevogels

De slechtvalk

Bekijk ook

Dit is waarom je zoveel vogels hoort fluiten in de vroege ochtend

Misschien lig je heel vroeg in de ochtend nog lekker te snurken, maar ons valt ...

3 opmerkingen

 1. Als ze de roofvogels aanpakken, nemen ze dan gelijk de loslopende katten mee.
  Katten kosten mij per jaar ook diverse vogels, terwijl ik mijn vogels gewoon in een volière heb zitten.
  Katten zijn zowat de enigste dieren die men als particulier vrij mag laten rond lopen.
  Moet je eens proberen met een hond of een paard

 2. Ben het volledig met de schrijver eens .we hebben 2 provincies die het afschieten van wilde katten gedogen.maar zoals je weet ? Wil D 66 groen links de pvd en de PvdA het liever laten lopen.
  En dan roepen dat alles minder word in onze natuur.
  Om vervolgens allerlei maatregels te nemen ? Van het belastinggeld wat niet werkt en op ons bord komt
  De katten is de grootste ramp voor onze natuur .zoals men heeft gelezen is new zeeland daar een stuk verder mee.nadat ze daar bijna alle inheemse vogels op geruimd hebben
  Het gaat niet om de katten die met veel liefde verzorgd worden .En binnen gehouden.nee om verwilderde katten.die buiten lopen jongen hebben en alles opeten.
  Dan hebben we nog de marters .de bunzingen .de vossen.
  Allemaal beschermd.prima tot op bepaalde hoogte.

 3. Door verschillende redenen (verkeerd beleid bv) zijn er steeds meer duivenmelkers afgehaakt.Dus minder hokken en wordt zo de druk op de overgebleven hokken steeds groter. Om met de jongen als volwassen duiven te vliegen worden er zgn winterjongen gekweekt,bij het uitwennen een gemakkelijke prooi voor de stootvogels,die mede daar door geholpen worden de schrale periode goed te doorstaan.Met warm weer advies NPO niet opvolgen ivm vervoerscapaciteit. Duizenden duiven doorstaan de jaarlijkse selectie niet en belanden bij de poelier of valkenier.Het imago van de duivensport ligt ook niet erg hoog,ga maar is naar een centraal hok kun je zien hoeveel de”liefhebber”om zijn duiven geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *