donderdag 16 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Windpark NOP slaat 1000 vogels uit de lucht

Windpark NOP slaat 1000 vogels uit de lucht

De 38 windmolens van Windpark Noordoostpolder die op de dijken van Noordoostpolder staan, slaan jaarlijks ruim 1.000 vogels uit de lucht. Dat blijkt uit tellingen van ecologen. Onder de aalscholver- en de huiszwaluwpopulatie vallen de meeste slachtoffers.

Het windmolenpark heeft ook 48 turbines in het IJsselmeer staan. Hoeveel slachtoffers in dit buitendijkse deel vallen, is moeilijker te tellen. De getroffen vogels vallen in het water en zijn niet terug te vinden. De ecologen verwachten ongeveer hetzelfde aantal slachtoffers als binnendijks.

Ook vleermuizen worden getroffen door de wieken. In totaal zijn dat zo’n vijf vleermuizen per jaar, per molen. Vooral de ruige dwergvleermuis is vaak slachtoffer. Het aantal slachtoffers is volgens de ecoloog vergelijkbaar met dat bij andere windparken.

Ecologische impact
“We willen eigenlijk beter begrijpen wat de ecologische impact is van windparken.” Dat zegt Erik Klop, een van de ecologen die in het gebied onderzoek doet “Door dat jaren te onderzoeken en te analyseren krijgen we daar een steeds beter beeld van.”

Vooralsnog ziet het er volgens Klop naar uit dat de molens niet massaal vogels uit de lucht slaan. Verkeer en hoogspanningskabels zijn volgens hem ook een belangrijke oorzaak van vogelsterfte. “Als je het zo vergelijkt, nemen windturbines een vrij bescheiden plek in. Toch kan het nog steeds om aanzienlijke aantallen in een windpark gaan.”

bron:omroepflevoland

Bekijk ook

Hoe klinkt een kneu en vooral ook, hoe ziet hij er uit(met video)

De kneu kneutert, krast en babbelt tevreden voor zich uit en vooral ook door elkaar ...

3 opmerkingen

 1. Ook al zou het aantal slachtoffers tegenvallen de windturbines blijven doordraaien,ze leggen ons immers geen windeieren,en zo gaat het met het klimaat wat meer voor de wind,en daar door zullen met name de vogels een veer om moeten laten.

 2. Ja het zal ergens moeten wegkomen ons gebruik voor energie
  En de vissers zullen zeggen ieder nadeel heeft ook een voordeel?
  Voor de gedode aalscholvers.
  Maar laten we wel wezen,hoeveel vogels worden er jaarlijks door onze verwilderde en tamme ? Huiskatten om zeep geholpen.
  Ook daar betreft het vaak de zangvogels die het moeilijk hebben.
  Maar hoor je weinig over, van onze onderzoekers ? En groene mensen, omdat er veel zijn die een huiskat hebben ,met een kattenluikje,is zo makkelijk😡

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *