zaterdag 19 oktober 2019
Homepage | foto & film | Wilde zwaan, een echte wintergast (video)

Wilde zwaan, een echte wintergast (video)

Een groep wilde zwanen in Drenthe, ’s morgens vroeg gefilmd door Greetje Sibon. De wilde zwaan is een echte wintergast. Ze verzamelen zich in groepjes op onze weiden en plassen en voeden zich met ondergedoken waterplanten, grassen en jonge gewassen.

Het onderscheid met de even grote en ook in Noordwest-Europa voorkomende knobbelzwaan is dat de wilde zwaan een zwarte snavel heeft met een grote gele vlek aan de basis. De gele vlek loopt naar voren uit in een punt, een verschil met de afgeronde en minder ver naar voren doorlopende gele vlek bij de kleinere maar in uiterlijk verder sterk gelijkende kleine zwaan (Cygnus bewickii). De bovenkant van de snavel verloopt recht, zonder de knobbel die de knobbelzwaan heeft. Wilde zwanen zijn schuwer dan de knobbelzwaan, en geven de voorkeur aan een rustige nestelgelegenheid. Ze zijn luidruchtig, zowel tijdens het vliegen als bij de verdediging van hun territorium.

Het legsel bestaat meestal uit vier tot zeven crèmewitte eieren, die in ongeveer 36 dagen door het vrouwtje worden uitgebroed. De kuikens zijn grijswit.

Deze soort komt voor in Eurazië en overwintert in India en zuidoostelijk China.

bron: Youtube/Vroegevogels/Wikipedia
foto: “Cygnus cygnus Haukipudas 20110425b” by Estormiz Wikimedia Commons

Wilde zwaan in de vlucht
Wilde zwaan in de vlucht

Bekijk ook

De beroemde parkietenman uit India (video)

Hij haalt regelmatig de wereldpers en komt voor in allerlei films. Maar hij voert dan ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *