woensdag 8 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Wilde vogels horen in de vrije natuur!

Wilde vogels horen in de vrije natuur!

18-MEI-2016 – Eens in de zoveel tijd is het weer raak: het nieuws dat wilde vogels massaal uit de natuur worden geroofd. Puur voor de handel, om te houden als huisdieren. Dit keer zijn het de Landelijke Inspectie Dienst voor dierenbescherming en Stichting Papegaai die de alarmbel laten luiden.
De handel in vogels is een lucratieve business. Hoe meer bijzonder de soort, hoe meer geld er wordt neergelegd. Volgens de wet is het toegestaan om vogels te houden, mits deze in gevangenschap geboren zijn. In de praktijk wordt hier mee gesjoemeld en worden kuikens en eieren uit het wild geroofd. Vogelbescherming veroordeelt deze activiteiten.

Vogels op marktplaats
Een kijkje op Marktplaats leert al snel dat je voor niet al te veel geld een vogel als huisdier kunt aanschaffen. Een kerkuil voor 20 euro, eieren van het baardmannetje tegen elk aannemelijk bod en goudvinken waar je op kunt bieden. Volgens de wet is het allemaal toegestaan, mits de vogels voorzien zijn van een gesloten pootring. Roofvogels en uilen dienen ook over de juiste papieren te beschikken. En daar gaat het vaak mis…

De wet is goed, controle faalt
Ook al zit de wet goed in elkaar, in de praktijk valt er makkelijk te sjoemelen. Controle vindt nauwelijks plaats en waarschijnlijk wordt er op grote schaal met de pootringen en papieren gefraudeerd. Ook al valt niet hard te maken wat de omvang is van de illegale vogelhandel, er zijn genoeg aanwijzingen. Ook in de huidige nieuwsuitingen werden vogels op vogelbeurzen aangetroffen zonder de juiste pootringen.

Elk jaar lopen er rovers tegen de lamp en treffen natuurbeschermers lege nesten aan. Onderzoek van Vogelbescherming uit 2011 liet zien dat het aantal aanvragen voor de Cites-papieren in tien jaar tijd is vertienvoudigd, wat aangeeft dat het houden van vogels als huisdier steeds populairder wordt. Daarom drie redenen waarom het houden van wilde vogels als huisdier geen goed idee is.

Welzijn
In gevangenschap kunnen vogels hun natuurlijke gedrag niet vertonen. Ze krijgen nauwelijks de kans om te vliegen, mogen niet op eigen prooien jagen, hebben niet de vrijheid een partner te kiezen en een nest te bouwen om jongen groot te brengen. Ook zitten ze voor het overgrote deel van de tijd in een te klein hok of met een kort touw vast aan een blok.

Faunavervalsing
Het komt geregeld voor dat een in gevangenschap gefokte vogel de vrijheid kiest en ontsnapt. Denk aan de ‘terror oehoe’ in Purmerend. Een deel van de ontsnapte vogels wordt niet terug gevangen. Deze vogels gedragen zich anders dan hun wilde soortgenoten. Ze komen bijvoorbeeld dichter bij mensen en voeren soms schijnaanvallen uit op hen. Ook komt het voor dat uitheemse uilen en valken gaan paren met inheemse soorten. Dit leidt tot faunavervalsing.

Vogels horen vrij te zijn
Vogels horen thuis in de vrije natuur. In Nederland zijn ze overal in het wild te bewonderen. Van hartje stad tot op het platteland, in bossen en langs de snelweg. Het is spannend en fascinerend, en je leert er meer van dan kijken naar een vogel in gevangenschap die verplicht een kunstje opvoert in ruil voor eten.

Vogelbescherming Nederland spreekt zich ook, samen met de Werkgroep Roofvogels Nederland en de gezamenlijke uilenwerkgroepen, uit tegen het houden van roofvogel- en uilenshows. Want dit soort shows werkt de vraag naar uilen en roofvogels als huisdier in de hand.

Daarnaast lobbyt Vogelbescherming om roofvogels en uilen op de negatief lijst voor huisdieren te krijgen. Wil je zelf actie ondernemen? Onderteken dan de petitie van Stichting Papegaai voor een verbod op vogelmarkten.

Bron: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
foto: eerder gepubliceerd

Een lichte en een donkere kerkuil
Een lichte en een donkere kerkuil

Bekijk ook

Een mierenbad? nee dank u, maar de gaaien wel ! (video)

“Blijkbaar zoeken gaaien soms mieren op om hun veren met mierenzuur in te laten smeren ...

3 opmerkingen

 1. Natuurlijk horen we alles te doen voor onze vogels in de natuur.doch er zijn door de vogel liefhebbers,ook veel soorten gekweekt die in de natuur bijna niet meer voorkomen,en zo toch worden gehouden,en bescherming genieten waar veel niet mee bezighouden.
  Kwekers wel
  Deze vogels kosten geen duizenden euro’s.
  Maar de liefhebbers kweken ze uit om soorten te behouden.
  Maar de anti houders Willem zonder meer alleen maar naar zichzelf luisteren.

 2. Al jaren werk ik mee aan de bescherming van dieren in het algemeen en vogels in het bijzonder.

  Het hierboven gepubliceerde verhaal is naar mijn zeer eenzijdig en riekt naar stemmingmakerij!!
  In mijn werkgroep zitten verschillende vogelhouders die zich al jarenlang inzetten voor het behoud van de natuur en het welzijn van de dieren.
  Vogelbescherming Nederland doet met dit soort verhalen deze vogelhouders te kort , zij hebben hetzelfde doel!
  Het lijkt wel of deze vogelhouders op een of ander manier in diskrediet gebracht moeten worden , het doel hiervan ontgaat mij.

 3. Onze Linkse vogelvrienden hebben nu weer gemeend om bij kippenhouders in te breken, om zo onrust te stoken in de kippeschuren,
  Hier aan een verbintenis te Gaan stellen dat er teveel kippenhouders Zijn die kippen in schuur hebben lopen,en er waarschijnlijk altijd Wat te vin den Zijn die het Niet goed doen,ziek of een achterstand hebben,
  Hopelijk Gaan de partij voor de dieren,samen met dePVDA ,hier ook vragen over stellen, dat deze crimenele organisaties de vrije hand hebben om zo maar in te breken.
  Of?….. Zouden ze dat achterwege laten, Wat dacht U???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *