woensdag 27 mei 2020
Homepage | foto & film | Wetenschapper ontdekt zeldzame ijsvogel en doodt ‘m

Wetenschapper ontdekt zeldzame ijsvogel en doodt ‘m

Nooit eerder was de vogel hierboven gefotografeerd. Meer dan twintig jaar werd er naar deze mannelijke ijsvogel met snor gezocht. Tot wetenschapper Chris Filardi hem eind september ontdekte op Guadalcanal, één van de Salomonseilanden.

Trots toonde het American Museum of Natural History, waar Filardi voor werkt, daarna een foto van de vogel. Ze vergaten daar alleen bij te vermelden dat Filardi nadat de foto’s gemaakt waren, de vogel om zeep heeft geholpen. Of zoals Filardi dat zelf zegt, “verzameld voor aanvullend onderzoek”.

En daarmee haalden het museum zich de woede van veel dierenliefhebbers op de hals. Volgens ecologen is het beestje “onnodig geslacht”.

Het argument voor Filardi om hem toch de nek om te draaien? Zo zeldzaam is ‘ie niet, zegt hij nu. “Over de vogel is weinig bekend en hij is moeilijk te vinden voor westerse wetenschappers, maar hij is niet zeldzaam of op de rand van uitsterven”, schrijft de wetenschapper in een reactie. Bovendien is het volgens hem standaard bij veldbiologen om zeldzame dieren mee te nemen.

Bewoners op het eiland zouden het volgens hem een doodnormale vogel vinden. Maar daar denken ecologen toch anders over. Zij schatten dat er op de Salomonseilanden tussen de 250 en 1.000 van dit soort ijsvogels rondvliegen. En daarmee valt de vogel toch echt in de categorie ‘bedreigd’.

bron: NOS
foto: nos

864x486

Bekijk ook

Politie Haaksbergen vangt loslopende nandoe, maar eigenaar is nog spoorloos

HAAKSBERGEN – Aan de Eppenzolderveldweg in Haaksbergen is deze woensdag een nandoe gevonden. De politie ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *