zondag 5 juli 2020
Homepage | regelgeving | Wereldwijde handel in wilde vogels nam drastisch af

Wereldwijde handel in wilde vogels nam drastisch af

Een Europees handelsverbod voor wilde vogels heeft de wereldwijde handel met 90 procent doen dalen. Dat blijkt uit een nieuwe internationale studie, waar in ons land aan werd meegewerkt. Een goede zaak, zo menen de onderzoekers, die pleiten voor een wereldwijde ban.
Volgens wetenschappers zijn vogels de meest verhandelde dieren ter wereld. Europa speelde vroeger een omvangrijke rol. ‘In 2005 waren België, Italië, Nederland, Portugal en Spanje alleen al goed voor twee derde van de wereldhandel van wilde vogels. De vogels kwamen voornamelijk uit West-Afrika’, klinkt het.

Europees handelsverbod
Maar in 2005 werd een Europees handelsverbod ingevoerd. Dat zorgde voor een grote daling, zo blijkt uit een studie waaraan de Antwerpse en Gentse universiteit deelnamen. ‘Van 1,3 miljoen dieren is dat naar 130.000 dieren per jaar gegaan’, zegt onderzoeker Diederik Strubbe.
Dat blijkt een goede zaak, want zo wordt een verlies aan biodiversiteit in het herkomstland tegengegaan, en dreigen ze het ecosysteem in het land waar ze terechtkomen niet te verstoren. Zo kunnen ze inheemse soorten verjagen of gewassen vernielen. ‘We zien nu dat de EU-ban enorm succesvol is geweest: de risico’s verbonden aan de internationale vogelhandel zijn drastisch afgenomen’, klinkt het.
Voor 2005 waren volgens de onderzoekers twee groepen vogels dominant in de wereldwijde handel: zangvogels, zoals bijvoorbeeld de mozambieksijs en het Sint-Helenafazantje, waren verantwoordelijk voor 80 procent, terwijl papegaaien 18 procent van de handel vertegenwoordigden. Na de EU-ban is dat plaatje omgedraaid en worden papegaaien bedreigde vogels in hun land van oorsprong.

Latijns-Amerika
Volgens de onderzoekers wordt Latijns-Amerika erg belangrijk in de wereldhandel. De belangrijkste kopers zijn nu Mexico en de Verenigde Staten. Ze komen ook terecht in Zuid-Oost-Azië, waar ze de biodiversiteit sterk kunnen verstoren. ‘Om deze verontrustende trend tegen te gaan, zal een wereldwijde ban in vogelhandel noodzakelijk zijn. De EU-ban toont aan dat een handelsverbod wel degelijk effectief kan zijn’, klinkt het.

bron:Standaard.be
foto:unsplash

Bekijk ook

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar ...

2 opmerkingen

 1. Men heeft niet een handelsverbod voor wilde vogels gedaan? Maar een verbod voor alle vogels.
  Het zou gewoon toegestaan moeten worden om geringd vogels ? Met een vaste voering overal ter wereld heen te mogen sturen?
  Aangepast aan goed vervoer.
  Dit heeft geen enkele invloed op de natuur.
  Mensen kweken overal ter wereld bijzondere soorten.
  En zijn elkaar nodig voor andere bloedlijnen.het genetische materiaal raakt bij sommige soorten op.
  Er instaan ziektes die door zwakte ontstaan.
  Is dit wel diervriendelijk? Nee niet dus.
  Daarom export vrij ? Met een vaste ring

 2. Onderzoekers die pleiten voor een wereldwijde ban, lekker objectief. Maar is tegenwoordig de berichtgeving wel juist? Sommigen doen er van alles aan de publieke opinie te misleiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *