zaterdag 14 december 2019
Homepage | vogelverenigingen | Wereldkampioen van 18 gram

Wereldkampioen van 18 gram

ZANDHOVEN – Tijdens het wereldkampioenschap voor vogels in Spanje won Hubert Leeman uit Pulderbos twee gouden medailles met zijn maskeramadines, een kleine Australische pronkvink met een grote gele bek.
Het wereldkampioenschap vond vorige maand in Almeria plaats. Huberts vogeltjes waren zo’n vijftien dagen van huis weg. In totaal namen 26.370 vogels uit zeventien landen deel. De 75-jarige al meervoudige Belgisch kampioen reisde zelf niet naar Spanje, maar werd wel via de Belgische delegatie per mail op de hoogte gebracht van zijn triomf.

De 120 vogeltjes van Hubert hebben de hele woonzolder van huize Leeman ter beschikking. “Ze fluiten niet, ze frazelen maar wat”, vertelt Hubert, die al sinds 1976 vogels kweekt. Hij leerde de kneepjes van het vak in de vogelbond Sint-Franciscus in Edegem waar hij vroeger woonde. Twaalf jaar geleden verhuisde hij naar Pulderbos. Daar werd hij ook lid van de plaatselijke vogelbond De Barmsijs, zodat hij nu bij twee verenigingen aangesloten is.
Maskeramadines zijn Australische pronkvinken die amper 18 gram wegen. Hubert werd zowel individueel kampioen met een vogel als met een stam, wat neerkomt op vier vogeltjes die nagenoeg hetzelfde moeten zijn van tekening en postuur.

“Als kweker probeer je te pieken naar het WK. Het verenkleed moet perfect zijn, er mag geen pluim tekort zijn. Voeding en af en toe een bad helpen de vogels om in topvorm te komen. Het zwarte masker van de amadine moet perfect afgelijnd zijn. Bij kampioenen moet ook de houding perfect zijn. Zo’n WK is een momentopname. Het thuisland heeft meestal een voordeel omdat de vogels geen zwaar transport achter de rug hebben. Ik ben dan ook heel blij met deze dubbele overwinning.”

Vogels kweken is pure genetica en veel administratie. “De uitdaging bij maskeramadines is dat ze heel moeilijk kweken. Het zijn slechte ouders. Een ander nadeel is dat er altijd veel minder popjes (vrouwtjes) dan mannen worden geboren. Vorig jaar had ik acht popjes op 36 jongen, wat eigenlijk heel veel is. Sommige jaren heb ik maar drie of vier popjes. Een ander nadeel is dat het geslacht heel moeilijk vast te stellen is. Bij mijn jongen die vorig jaar in maart geboren werden, kan ik pas nu min of meer met zekerheid onderscheiden welke de mannen en welke de poppen zijn.”

Dezer dagen floept het licht om 6u al aan bij Hubert op zolder om de amadines aan het kweken te krijgen. “Ze hebben veertien uur licht nodig, in de natuur is dat ook zo.”

Hubert kweekt nog andere soorten, maar zijn hart ligt bij de maskeramadines. “Mijn allereerste koppeltje kreeg ik van keurmeester Dirk Grijp.” Eddy en Stijn Van Dijck, ex-Retenaars maar nu ook al een tijd in Zandhoven residerend, braken ook potten op het WK met hun kleurkanaries. Eddy won zilver, Stijn drie keer goud.

bron :gazetvanantwerpen
foto: gazetvanantwerpen/maria uydens

kampioen-pulderbos

Bekijk ook

Entreeprijzen enz. Vogel2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *