maandag 25 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Welke Nederlandse zangvogel zingt het hardst?

Welke Nederlandse zangvogel zingt het hardst?

Welke Nederlandse zangvogel zingt het hardst? Dat vraagt Vroege Vogels luisteraar Ad Looij zich af. Gelukkig voor hem, dat de vraagbaak van Vroege Vogels nieuw leven in is geblazen! Gedragsbioloog Hans Slabbekoorn geeft het verlossende antwoord.
Slabbekoorn: “Ik heb het even uitgezocht. De winterkoning en de nachtegaal werden genoemd, maar er is één redelijk oude publicatie uit ’79, die heeft eigenlijk als enige de studie gedaan waarbij bij geluidsopnames is bepaald hoe hard die waren en daarbij kwam de zanglijster als hardst zingende zangvogel eruit.”
Een addertje onder het gras: in die studie werd de nachtegaal niet meegenomen. Slabbekoorn: “En ik heb de nachtegaal ook nog in een andere studie nagetrokken. Daar kwam die ook wel harder naar voren dan de winterkoning, die rond 90 db zou zingen. De hardst zingende nachtegaal kwam tot 92 db. De zanglijster kwam wel tot de 100 decibel. De opname was dan op 1 meter van de vogel af gemaakt.”

Die afstand is belangrijk om mee te nemen in dergelijk onderzoek. Slabbekoorn: “Je hebt het brongeluid en de afstand tot de bron. Ik heb wel eens gelezen dat de winterkoning meer lawaai zou maken dan een vliegtuig, en inderdaad als je naar een winterkoning staat en een vliegtuig is op afstand, dan klinkt dat harder. Dus dat is moeilijk te zeggen, maar het is wel schadelijk voor je gehoor als je dat vaak doet.”
Een stijgend vliegtuig
Een stijgend vliegtuig tikt ook zeker de 100 db wel aan. Dus, als je bij Schiphol bij stijgende vliegtuigen staat, moet je dat niet te lang doen, “dan wordt je of tijdelijk of blijvend doof,” zegt Slabbekoorn. “Als je continue op een meter afstand van een zanglijster gaat staan dan word je ook doof.”

bron:Vroegevogels

Bekijk ook

Boete voor verkoper uit Drunen voor aanbieden illegale zeldzame vogels op vogelbeurs

Op de vogelbeurs in de IJsselhallen werden in 2017 illegaal beschermde vogels te koop aangeboden. ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *