dinsdag 22 oktober 2019
Homepage | inheemse vogels | Weidevogeldrone.

Weidevogeldrone.

Op 5 april 2017 vond de feestelijke oplevering plaats van de Weidevogeldrone. De Weidevogeldrone helpt boeren en vrijwilligers bij het opspeuren en beschermen van weidevogelnesten. Hester Maij, gedeputeerde landelijk gebied en culturele infrastructuur van de Provincie, stuurde de eerste Weidevogeldrone de lucht in. Dit weidevogelseizoen zullen de eerste 7 Weidevogeldrones hun diensten moeten bewijzen in het veld.

Weidevogelbescherming
Jaarlijks werken vele duizenden vrijwilligers, agrariërs en terreinbeheerders samen aan het beschermen van de weidevogels in Overijssel. Een tijdrovend karwei, maar wel een zeer noodzakelijke. Dankzij hen worden jaarlijks meer dan 90.000 nesten van weidevogels, zoals de grutto, kievit en scholekster, gevonden. En dan kunnen ze beschermd worden. Het aantal gevonden nesten lijkt veel, maar het is maar zo’n 20% van het aantal nesten dat in onze weilanden te vinden is.

Gevolg is dat veel onontdekte nesten sneuvelen tijdens het bewerken van het land. Hierdoor komt de aanwas van jonge weidevogels steeds verder onder druk te staan en neemt het aantal weidevogels steeds verder af.

Drone moet helpen
Om uitsterving van de weidevogels te voorkomen hebben Landschap Overijssel, Clear Flight Solutions en Brandhof Natuur & Platteland de nieuwste technologieën gekoppeld aan ervaring met weidevogelbescherming. De Weidevolgeldrone is hiervan het resultaat. Deze drone lijkt hét ideale hulpmiddel om nesten op te sporen. Met de drone kan per uur tussen de 30 en 40 hectare weiland worden afgespeurd naar nesten. Een warmtebeeldcamera vindt de nesten. De eieren zijn door het broeden namelijk warmer dan de omgeving, waardoor ze te detecteren zijn. Voordelen van de drone zijn dat het minder verstorend werkt voor de vogels, de locatie nauwkeuriger te bepalen is en de verkregen gegevens makkelijk in een landelijke database opgeslagen kunnen worden. De drone is erg gebruiksvriendelijk. Gebruikers hebben een eenvoudige opleiding nodig om verantwoord met de Weidevogeldrone aan de slag kunnen en de Weidevogeldrone gaat bijna volautomatisch te werk.

bron:deventerrtv

Bekijk ook

SP hekelt de plezierjacht op vogels in Zuidplas

De SP in Zuidplas hekelt de ganzenjacht op dit moment in de gemeente Zuidplas. De ...

1 opmerking

  1. Zal niet mee vallen iets te vinden wat er bijna al niet meer is. Het is net als snelheidscontrole op een afgesloten weg.Laten we proberen de biotoop weer geschikt te maken voor onze weidevogels.Straks zien we alleen nog drones

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *