vrijdag 19 juli 2019
Homepage | inheemse vogels | Weer dode zwanen gevonden in Alblasserwaard

Weer dode zwanen gevonden in Alblasserwaard

In Oud-Alblas zijn dinsdag dode zwanen gevonden. Het gaat om tien zwanen, bij een aantal van hen was de borst uitgesneden. Van sommige vogels was de nek gebroken en een ander had een schotwond.
De vogels lagen langs de Heiweg, de Zijdeweg en de Geerweg in Oud-Alblas.
De laatste weken worden wel vaker dode zwanen gevonden. Zo werden negen dode zwanen gevonden bij Lexmond en vorige week vrijdag werd er nog een gedode zwaan gevonden bij Groot Ammers. In Zierikzee werden zes dode dieren gevonden.
De dieren zijn opgehaald door de dierenambulance Vianen en omgeving. Zij laten weten dat er een melding is gedaan bij de politie.

Gespannen
Maar wie erachter zit blijft de grote vraag.
In de omgeving gaan wel genoeg geruchten. Mogelijk zijn de vogels gedood door kwajongens of door boeren die overlast ervaren van deze vogels. Ook werden in Engeland al meerdere Poolse mensen betrapt die zwanen hadden gevangen om ze vervolgens op te eten.
Geen jagers
Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat jagers iets met de dode dieren te maken hebben, laat een jager weten, die verder anoniem wil blijven. “Voor ons gelden hele strikte regels, waar jagers zich aan houden”, laat een van hen weten.
In Zuid-Holland geldt op dit moment een verbod op het afschieten van zwanen. Maar zelfs als het wel is toegestaan, heb je een vergunning nodig
“Als een dier wordt doodgeschoten dan moeten we het meenemen voor (eigen) consumptie of het moet naar een destructiebedrijf gebracht worden.”
Een andere jager, die ook anoniem wil blijven, benadrukt dat ze geen ‘brute killers’ zijn die dieren zo achter zouden laten. Soms moeten de zwanen afgeschoten worden. “Je bent vaak jager tegen wil en dank. Niemand wil zo’n aaibaar beest afschieten en op die manier negatief in de spotlights komen. Je zit klem tussen boer en beleid.”
Geen vraag naar
Ook de Rotterdamse slager Paul van den Hooven sluit uit dat de dieren zijn afgeschoten door jagers. “Ik denk dat hier eerder sprake is van een dierenbeul en dat er zeker geen jager was.”
Zwanenvlees wordt in Nederland nauwelijks gegeten, legt Van den Hooven uit. “Het wordt niet aangeboden en er is eigenlijk ook geen vraag naar. Zwanen hebben het imago van een mooi dier. Dat willen mensen niet eten, omdat ze er een beeld bij hebben.”
Dat verhaal wordt bevestigd door Rob Treuren van Wild- en gevogeltehandel Treuren in Rotterdam. “In de afgelopen jaren heeft niemand nog gevraagd naar zwanenvlees”, legt hij uit. “In het verleden werd het wel gegeten. Maar tegenwoordig kom je het nooit tegen.”
Stroperij?
De Dierenbescherming Nederland sluit niet uit dat er toch sprake is van stroperij en dat de dieren zijn gedood om (deels) op te eten. “Het schijnt het lekkerste stukje vlees van de zwaan te zijn”, zegt woordvoerder Carmen Silos.
“Als je ziet dat alleen de borst eruit gehaald wordt, dan kan je ervan uitgaan dat het gaat om mensen die weten waar ze mee bezig zijn.”

bron: rijnmond.nl/

Bekijk ook

TWEE ROTTERDAMSE EENDEN MET PIJL IN BORST

In de Rotterdamse wijk Delfshaven zijn in een week tijd twee eenden gevonden met een ...

1 opmerking

  1. Ik denk dat het amsterdammers zijn?? ja want als je zegt dat het waarschijnlijk dezelfde mensen die onze vissen consumeren die ze vangen,ja dan plaats je een groep mensen in een hokje,
    En ja amsterdammers? Die dachten dat het drijfsijsjes waren? En weten niet beter.
    Die hebben alleen oog voor de natuur ,als het in een pot groeit,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *