vrijdag 6 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Waterschap zet zwanendrifters op non-actief

Waterschap zet zwanendrifters op non-actief

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) heeft drie muskusrattenvangers donderdag met onmiddellijke ingang op non-actief gezet. Dat is gebeurd omdat het erop lijkt dat de mannen in diensttijd met materiaal van het schap op zwanen hebben gejaagd, het zogenoemde zwanendriften.

Tv-uitzending
De medewerkers van het schap waren zaterdag te zien in een tv-uitzending van EenVandaag over zwanendriften. HDSR is direct een onderzoek naar de nevenactiviteit van de rattenvangers gestart. Tot het onderzoek klaar is, mogen de mannen niet aan het werk. Wat er daarna met hen gaat gebeuren, hangt af van de uitkomst van het onderzoek, aldus HDSR.

Vleugels knippen
Zwanendrifters vangen de grote zwemvogels en knippen een stuk van het vleugelbot af. De zwanen kunnen daardoor niet meer vliegen. De geleewiekte vogels zijn vooral in Aziatische landen zeer geliefd als siervogels. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Natuur) wil snel met een algeheel verbod op zwanendriften komen, omdat het volgens haar “een praktijk is die niet door de beugel kan.”

Geschrapt
Het schap schrapte eerder deze week de toestemming die de rattenvangers hadden om zwanen te driften. Geen enkele medewerker van het schap mag zich nog inlaten met zwanendriften, aldus HDSR.

bron:ANP
foto:“Alarch y Gogledd”. Licensed under Publiek domein via Wikimedia Commons –

Wilde zwaan
Wilde zwaan

Bekijk ook

Met veel ecosystemen in Nederland gaat het niet goed

Met 46 van de 52 ecosystemen die Nederland in Europees verband geacht wordt te beschermen, ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *