woensdag 12 augustus 2020
Homepage | natuurbescherming | Wat heeft slapen met eenden te maken ?

Wat heeft slapen met eenden te maken ?

Beddenfabrikant Auping geeft een te rooskleurig beeld van de herkomst van het dons dat bijvoorbeeld voor dekbedden wordt gebruikt. De uitingen zijn in strijd met de regels. Dat blijkt uit een uitspraak van de Reclame Code Commissie, die wereldkundig is gemaakt door de dierenrechtenorganisatie Animal Rights. December vorig jaar heeft Animal Rights een klacht over de kwestie ingediend.

Responsible Down Standard (RDS)
Auping houdt zich aan de criteria voor het keurmerk Responsible Down Standard (RDS). Maar Animal Right zegt dat de lat daarin erg laag ligt. Zo zouden eenden gefokt worden op snelle groei en gewicht, wat zou leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Verder zouden eenden hun natuurlijke gedrag niet kunnen uiten omdat ze opgesloten zitten in dichte schuren en geen toegang hebben tot zwemwater.

Welzijn van eenden en ganzen
Volgens de Reclame Code Commissie heeft Auping ten onrechte gesteld met het keurmerk bij te dragen aan het welzijn van eenden en ganzen. Dat Auping het keurmerk hanteert, rechtvaardigt volgens de commissie niet de claim van Auping dat eenden “gezond leven, geen pijn lijden en geen angst of stress ervaren”.

,,We zijn blij met de uitspraak. We zullen andere fabrikanten aanschrijven met het dringende verzoek om te stoppen met misleidende reclame-uitingen. Verantwoord dons is een illusie”, aldus directeur Robert Molenaar van Animal Rights.

Auping heeft twee weken de tijd om tegen de uitspraak in beroep te gaan, zegt een woordvoerder van de Reclame Code Commissie.

Bron: ANP
foto:AliExpress

Bekijk ook

Beestenbende bij hobbyhouder in Echt-Susteren

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft vorige week donderdag in Echt-Susteren een groot aantal verwaarloosde ...

1 opmerking

 1. Of dit verantwoord dons is? Kan ik niet beoordelen, maar dat er geen verantwoord dons is? Is natuurlijk bulshit.
  In vele landen worden de oude nesten van eider eenden geruimd,hierin bevind zich ook veel dons,
  Dit lijkt mij verantwoord,
  Ook de eenden die voor consumptie worden gefokt? Ja of dat verantwoord is ? Kan ik niet beoordelen verhongeren is ook een optie, is het dons als bijproduct, dit kan ook gebruikt worden
  ,net als de riem die in je broek zit om die op te houden ,als je dan toch verhongerd? Is een bijproduct van de vlees industrie.
  Ja een touw kan ook? Ja ook voor de broek ,en zandalen van plastic ,zonder olie toevoegingen, want dat is vervuilend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *