woensdag 22 januari 2020
Homepage | inheemse vogels | Waarom zijn kraaien zo dol op het rubber tussen voorruit van auto’s?

Waarom zijn kraaien zo dol op het rubber tussen voorruit van auto’s?

LIESHOUT – Het is een plaag in Lieshout. Kraaien die het voorzien hebben op rubberen ruitenwissers en rubber rondom autoruiten. De vogels pikken, tot wanhoop van autobezitters, het rubber kapot. Het goede nieuws is dat het niet lang zal duren. Volgens de Vogelbescherming is het binnen een paar dagen voorbij.

Het is tamelijk uitzonderlijk dat kraaien zich ophouden in een dorp, zegt vogelkenner Chris-Jan van der Heijden van de Vogelbescherming. Hij denkt dat de dieren mogelijk ergens anders verjaagd zijn, of dat ze moeite hadden om aan voedsel te komen. Overlast van kraaien in de bebouwde kom, waarbij ze het voorzien hebben op rubber, komt hooguit twee tot drie keer per jaar voor.

Lijnzaadolie
Over waarom kraaien het voorzien hebben op rubber heeft Van der Heijden wel een idee: “In rubber zit lijnzaadolie en daar zijn ze gek op”. De beste remedie tegen de overlast van kraaien is de auto even afdekken. “Kraaien zijn intelligente dieren, als er niets meer te halen valt, dan zijn ze snel weer weg.” De Vogelbescherming denkt dan ook dat de overlast hooguit een paar dagen duurt.

Henk Sierdsema van Sovon Vogelonderzoek is er niet zo zeker van dat de kraaien weer snel zullen vertrekken: “Misschien vinden de kraaien het gewoon een leuk spelletje om aan het rubber te zitten”. Sierdsema denkt dat de auto afdekken de beste remedie is tegen de kraaien: “Bijkomend probleem is dat de autoverzekering dit soort schades meestal niet vergoed”.

Afschieten
Om van de kraaien af te komen, is geluid van een slechtvalk ook effectief, zegt Sierdsema. De meest radicale oplossing is om er een paar af te schieten: “Dan zijn ze zo weg”. Maar aangezien het een beschermde vogel is, heb je daar wel een speciale vergunning voor nodig.

Volgens Bastiaan Meerburg, die directeur is van het Kennis en Adviescentrum Dierplagen in Wageningen ligt dat afschieten niet zo voor de hand: “Je hebt er toestemming voor nodig van de provincie en dat kan wel even duren. Een kraai doden of vangen zonder vergunning is een economisch delict en daar staan straffen op”. Meerburg heeft niet eerder gehoord dat kraaien het voorzien hadden op rubber.

bron: omroepbrabant.nl

De zwarte kraai

Bekijk ook

Torenvalk van héél dichtbij (video)

De meeste mensen zullen een torenvlak wel eens in de lucht zien hangen langs de ...

4 opmerkingen

 1. Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren Merelbeke.

  Problemen met kraaien:

  Siliconen wegpikken:

  Kunnen verschillende oorzaken hebben.
  in sommige siliconen en vroeger mastiek wordt er gebruik gemaakt van lijnzaadolie, de smaak ervan zou bij kraaien in de smaak vallen.

  Vechten tegen spiegelbeeld:

  Territoriaal gedrag.
  Kraaien zien hun spiegelbeeld in het glas.
  Doordat rubber soepeler, zachter is dan glas wordt het rubber en of sommige soorten silicone door de kraaien aangevallen. Het enige waar kraaien grip op hun “tegenstanders” kunnen krijgen. Een van de mogelijke oplossingen is azijn. En dat ook voorkomt, gebruikt wordt, bij soorten silicone. Ook bleek gordijn-papier langs de binnenkant van het raam is een mogelijke oplossing.

  Kan ook te maken hebben met vormen van tijdverdrijf.
  Dan is claxoneren-alarm van de wagen(s) een mogelijke oplossing.

 2. Bron:
  Inge Buntinx
  Educatief- en projectmedewerker Vogelbescherming Vlaanderen vzw.

  PS. Dit vanwege “nieuwe” EU wetgeving auteursrechten..

 3. Het afdekken aan de bovenkant , voor de kraaien.de spiegel afdekken voor de koolmezen.
  De bodem met gaas voor de marters.
  Ach vroeger of later .word ons het auto rijden afgenomen.niet door de overheid.
  Nee door de natuur.
  Wat word dan de melk koe?
  Ik denk het afdek materiaal?

 4. Denk dat er is er één mee begonnen en het wordt zo overgenomen door de andere kraaien ze vinden het vast gewoon leuk net als de Kea in Nieuw Zeeland.Met een beetje pech zal het als een olievlek verspreiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *