zondag 31 mei 2020
Homepage | wetenswaardigheden | Waarom vogeleieren donkerder zijn in koude gebieden

Waarom vogeleieren donkerder zijn in koude gebieden

Vogels die in koudere gebieden leven en open nestjes bouwen, leggen voornamelijk eieren met donkere schillen. Amerikaanse en Australische onderzoekers schrijven in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Ecology & Evolution dat dit komt omdat het donkere pigment ervoor zorgt dat de eieren beter opwarmen en warmte vasthouden in zonlicht.

Vogels moeten actief de temperaturen van hun eieren reguleren door te broeden en tegelijkertijd beschermen zij hun aankomende jongen tegen roofdieren. Ze moeten de eieren echter ook verlaten om voedsel te zoeken.

In koudere gebieden is het lastiger om de temperatuur op de juiste hoogte te houden, maar tegelijkertijd is er minder gevaar van roofdieren. De ouders gaan er om de temperatuur van het ei te bewaken minder lang op uit, maar wel vaker. Nu blijkt dat de kleur van het ei waarschijnlijk ook meewerkt om de temperatuur in het ei op peil te houden.

Wetenschappers onderzochten de eieren van 634 verschillende vogelsoorten, die zij konden bemachtigen bij natuurmusea. De eieren van soorten die in koudere gebieden leven met minder sterke zonnestraling en die veelal ook open nesten bouwen, waren aanzienlijk donkerder dan de andere eieren.

Na deze analyse namen de onderzoekers de eieren van kippen, eenden en kwartels met kleuren variërend van licht naar donker. De eieren werden blootgesteld aan zonnestraling en de temperatuur werd opgenomen. Uit deze tests bleek dat donkere eieren de warmte langer konden vasthouden dan lichtere eieren.

Door een combinatie van deze resultaten concluderen de wetenschappers dat de kleur bepalend is voor de warmtehuishouding in het ei.

Temperatuur van ei belangrijk voor embryo
Hoe een ei met temperatuur omgaat, kan zeer bepalend zijn voor het embryo dat erin zit. Hoe goed een vogelembryo kan overleven, hangt af van de temperaturen waar het ei mee te maken krijgt.

bron:nu.nl

Bekijk ook

Laserapparatuur tegen wilde vogels lijkt hoopgevend

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) test of de toepassing van laserapparatuur bezoeken van wilde (water)vogels aan ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *