donderdag 12 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Waarom staat de ooievaar symbool voor geboorte?

Waarom staat de ooievaar symbool voor geboorte?

Vroeg of laat krijg je als ouder de vraag der kindervragen: waar komen baby’s vandaan? Het geijkte ‘van de ooievaar’ is al honderden jaren het antwoord van mensen die de waarheid nog iets te schokkend vinden voor kinderoortjes. Maar waarom de ooievaar?

Echt realistisch is het verhaal immers niet. Een pasgeboren baby weegt 3 à 4 kilo en een volgroeide ooievaar komt daar qua gewicht aardig bij in de buurt. Een hele opgave dus om zo’n zuigeling de lucht in te krijgen, en al helemaal op de manier waarop het tafereel altijd staat afgebeeld: de baby bungelend in een doek aan het puntje van de snavel, met uitgestrekte nek.

Samenloop van omstandigheden

Dat dit niet erg geloofwaardige antwoord op de babyvraag toch zo vaak is gebruikt, zou te maken hebben met het migratiegedrag van de vogel en het feestgedrag van de mens. In het oude Europa was eind juni namelijk de tijd om uitbundige zomerfeesten te vieren. Trouwerijen vonden aan de lopende band plaats, met als gevolg een geboortegolf in maart en april, precies wanneer de ooievaars in groten getale terugkwamen uit hun zuidelijke overwinteringsgebieden.

De relatie tussen ooievaars en baby’s lijkt dus te zijn ontstaan door een samenloop van omstandigheden. Iets wat goed van pas kwam om de seksuele voorlichting even uit te stellen.

bron: Kijk
foto: eerder gepubliceerd

Ooievaar in volle vlucht
Ooievaar in volle vlucht en hij heeft kennelijk niets te bezorgen.

Bekijk ook

Groene specht verlaat het nest (video)

Jan Ebbenn filmde een groene specht die een jong stimuleert om naar buiten te komen. ...

1 opmerking

  1. Kunnen we nu ook de vraag beantwoorden ,bij de konijnen af,dit hadden ook iets met geboorte te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *