zondag 31 mei 2020
Homepage | foto & film | WAAROM DE FUUT ZIJN JONGEN VEREN VOERT (video)

WAAROM DE FUUT ZIJN JONGEN VEREN VOERT (video)

De fuut is bij de meesten bekend om zijn spectaculaire balts en zijn prachtige verenkleed. In het onderstaande filmpje doet de fuut echter iets vreemds: hij geeft zijn jongen veren om op te eten. Toch is dit voor de fuut de normaalste zaak van de wereld.
Braakballen
Vogels staan erom bekend om voedsel in zijn geheel door te slikken. De onverteerbare delen worden via de slokdarm en snavel in de vorm van braakballen geloosd. Men denkt bij braakballen aan uilen en roofvogels, maar er zijn vele soorten die deze ballen uitbraken. Blauwe reigers, tureluurs, ijsvogels en kraaien kunnen braken. De meeuw en aalscholver braken met name viswervels en graten uit. Een braakbal bestaat altijd uit onverteerd voedselresten. Dat kunnen veren, haren, botten, snavels, schubben of schelpen zijn, maar ook zand, hout, steentjes en zelfs plastic. De fuut is de enige vogel die een andere oplossing heeft bedacht voor de onverteerbare delen van het voedsel. Bekijk het filmpje hieronder.

Bescherming
Het allereerste voedsel dat jonge futen te eten krijgen, zijn veren. Het is dan ook niet gek als je een fuut veertjes ziet plukken van zijn borst of buik en die aan zijn jongen voert. Het is de bedoeling dat ze daarmee een beschermende laag in hun maag leggen zodat de ingeslikte graten minder prikken en geen schade kunnen aanrichten. De veertjes verteren niet in de maag, waardoor ze na een tijdje samen met de onverteerbare visgraten als een bal worden uitgekotst. Hierna kan de fuut de beschermende laag vernieuwen door opnieuw veren te eten. De futen herhalen dit hun hele leven. Jong geleerd is oud gedaan!

bron: vroegevogels/Youtube

Bekijk ook

Gespot! Grote groep vale gieren vliegt boven boven de Rotterdamse regio

Een grote groep vale gieren vlogen vanmorgen boven Vlaardingen. Veel inwoners hebben de grote vogels, ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *