zaterdag 22 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Vuurwerk feestelijk, maar niet voor vogels !

Vuurwerk feestelijk, maar niet voor vogels !

Vuurwerk heeft gevolgen voor vogels, kwalijke gevolgen. Een goede reden om geen vuurwerk te gebruiken. En al helemaal niet bij natuurgebieden!
Vogels vliegen op tijdens het Oudjaarsvuurwerk en blijven lange tijd in de lucht. Pas na een uur, als het ergste kabaal voorbij is, strijken ze weer neer. Nu lijkt een uurtje vliegen niet zo erg voor een vogel, maar dat is het wel in deze omstandigheden.

Alles op alles om te overleven
Midden in de winter moeten vogels alles op alles zetten om de vorst te overleven. De kleinere vogels verliezen tot wel 10% van hun lichaamsgewicht in een koude nacht. Het opschrikken en de stress alleen al kost ze veel energie. En dan praten we nog niet eens over vliegen.

Blinde paniek
Knallen, rook en lichtflitsen! En een veilige plek vinden lukt niet; de hartslag loopt verder op. Zoiets ervaren vogels met Oudjaar en de dagen daaromheen. Geen wonder dat ze zich soms in blinde paniek doodvliegen tegen ramen, hoogspanningskabels en andere hoge obstakels.

Het goede nieuws
Steeds meer gemeenten stellen gelukkig vuurwerkvrije zones in rond kwetsbare plekken, zoals verzorgingstehuizen en kinderboerderijen. Vogelbescherming vindt dit soort zones ook nodig rond rust- en natuurgebieden. Tot die tijd: gebruik geen vuurwerk en zeker niet in of bij natuurgebieden!

Hier kunt u de radarbeelden zien van de reactie van de vogels.
Redactie:
Voor uw voliere kunt u overwegen om gedurende de oudejaarsnacht een kleine (spaar)lamp te laten branden.
Wij wensen u een plezierige oudejaarsavond en -nacht en een prima start natuurlijk !

bron: Vogelbescherming

2018 hebben wij natuurlijk nog niet voor je !

Bekijk ook

Duizenden kippen omgekomen bij grote schuurbrand in Twente

Bij een schuurbrand in het Twentse Bentelo zijn vrijdagmiddag duizenden kippen omgekomen, meldt de brandweer. ...

3 opmerkingen

  1. Niet alleen de vogels ondervinden er last van ?, maar alle dieren.
    Diegene die er geen last van ondervinden zijn ? Die hun vingers en ogen houden,en de nederlandse staat ,door de hoeveelheid belasting wat er binnen komt.
    De vervuiling van zware metalen op zon dag .kan half nederland een maand in een diesel rijden.
    Maar het is maar 1 keer nieuwjaar.

  2. ????? en veel hoofdpijn.maar dat is het waard?

  3. Vogelbescherming begint steeds meer het publiek te beïnvloeden er werd eerder al aanbevolen de petitie tegen vogelmarkten te tekenen en om nu het vuurwerkmanifest te ondertekenen. Laten ze alles op alles zetten dat de plannen van vliegveld Lelystad niet doorgaan dan die paar dagen voor miljoenen mensen te verknallen.Natuurlijk moeten er regels zijn en rustgebieden ontzien worden maar een algeheel verbod op consumentenvuurwerk aanbevelen vindt ik te ver gaan daar is al een politieke partij voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *