donderdag 16 juli 2020
Homepage | foto & film | Vrouw volgt 7000 km lange trekroute kleine zwaan (video)

Vrouw volgt 7000 km lange trekroute kleine zwaan (video)

Eén vrouw, 7000 km, 11 landen. De Britse paramotoriste Sacha Dench volgt de komende maanden de trekroute van de kleine zwaan, van de broedgebieden in de Siberische toendra tot de overwinteringsgebieden in het Nederlandse Lauwersmeer en Engeland. Vanuit de lucht, in een paramotorvliegtuig. Ze wordt de ‘human swan’ genoemd. Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) is betrokken bij dit grote kleine zwanenproject.

Dit najaar gaat het NIOO samen met Britse wetenschappers de migratieroutes van kleine zwanen in het wild onderzoeken. Zo hopen ze onder meer erachter te komen hoe het kan dat de vogelsoort zo achteruit is gegaan. In Vroege Vogels is kleine zwanen onderzoeker Bart Nolet te gast. Hij werkt bij het NIOO en is hoogleraar Bewegingsecologie van Watervogels op de Universiteit van Amsterdam.

De komende tien weken wil Dench informatie verzamelen over, en aandacht vragen voor, de snelle achteruitgang van de soort in Europa. Dat doet ze door onderweg te stoppen en te praten met mensen langs de trekroute van de zwanen.

In november wordt ze in Nederland verwacht, al hangt dat sterk af van de weersomstandigheden. Ze zal landen in het Lauwersmeer, een voorheen erg belangrijke plek voor kleine zwanen.

Op de officiële website van ‘Flight of the Swans’ is de hele reis van Sacha Dench te volgen. Ook is daar een petitie te tekenen om de kleine zwanen te steunen.

bron: Vrogevogels
foto: photo taken by Maga-chan, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=504419

 

De kleine zwaan
De kleine zwaan

Bekijk ook

Hoe klinkt een kneu en vooral ook, hoe ziet hij er uit(met video)

De kneu kneutert, krast en babbelt tevreden voor zich uit en vooral ook door elkaar ...

1 opmerking

  1. De kleine zwaan kan in een vlucht, dus non stop, de 1000 km overbruggen.
    Hoe denkt mevrouw dat te doen met haar glider?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *