woensdag 19 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Vrouw redt met zwaaiende paraplu honderden duiven

Vrouw redt met zwaaiende paraplu honderden duiven

Het Krimpense duivenvrouwtje Marianne de Haij heeft met haar zwiepende paraplu voorkomen dat honderden duiven met schietnetten zou worden vangen. De gemeente wil van de duiven af omdat ze voor overlast zorgen.

Faunabeheer was door de gemeente ingeschakeld om het duivenprobleem op te lossen. Krimpen kampt al jaren met overlast van honderden wilde duiven in het centrum. De beesten worden dagelijks gevoerd door de 58-jarige Marianne de Haij, omdat er ‘weinig eten voor ze te vinden is’.

Wethouder buitenruimte Marco Oosterwijk heeft meerdere gesprekken met de duivenvrouw gevoerd om de populatie te verminderen. Oosterwijk: “Ik vind een paar duiven in het centrum geen probleem, maar hier is de balans weg.”

De vogels lieten zich niet vangen
De gesprekken hebben niet geleid tot een oplossing van het probleem. Daarom werd besloten om de overlast te bestrijden met een vangnet. Bedoeling was om de duiven met voer te lokken naar een grasveld bij het gemeentehuis. Als ze zouden toehappen, zou een net over de duiven worden geschoten.

Maar gewapend met haar paraplu zorgt Marianne ervoor dat het niet zover komt. Omdat zij zo met haar paraplu heeen en weer zwaait blijven de duiven boven het grasveld rondcirkelen. De toeter die ze als extra wapen onder haar jas verborgen houdt, is niet nodig om in te zetten: de beestjes blijven in de lucht en kunnen dus niet door de schietnetten worden gevangen.

Twintig jaar
“Ik ben al twintig jaar goed voor deze duiven, ga er zelfs mee naar een dierenarts. Ik laat niet gebeuren dat ze als oud vuil worden behandeld, mishandeld en de dood vinden terwijl er alternatieven mogelijk zijn,” klinkt het strijdbaar.

De gemeente laat Faunabeheer op een andere dag terugkeren om de beesten alsnog te vangen. Marianne is vastbesloten elke dag naar de plek terug te keren. “Ik doe niks fout, ik kom op voor die beestjes.”

bron: Mozaaf.com
foto: “Columba livia”. Wikimedia Commons

Een stadsduif in een mooie conditie
Een stadsduif in een mooie conditie

Bekijk ook

Eerste kievitsei binnen twee weken?

Het broedseizoen van de kievit begint dit jaar vroeg. Vorig jaar werd het eerste Drentse ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *