dinsdag 16 juli 2019
Homepage | inheemse vogels | Vrolijke zangvogel heeft het zwaar in Brabant

Vrolijke zangvogel heeft het zwaar in Brabant

Tjoek, tjoek, pink, pink pink. Wie het vrolijke getjilp van de merel hoort, weet dat de lente voor de deur staat. De vraag is hoe lang we het geluid van de Turdus merula nog zullen horen. Brabantse vogeltellers hebben de vogel dit weekend maar mondjesmaat waargenomen.

In de lente gaat de merel los met zijn herkenbare gezang. Voor veel mensen hét teken dat de koude winter voorbij is.

Op de website van de vogelbescherming worden de resultaten van de Nationale Vogeltelling bijgehouden. Vogelliefhebbers zitten een half uurtje voor het raam om vogels in de eigen tuin of op het balkon te tellen. Vorig jaar deden zo`n 60.000 deelnemers mee met de telling.

Waar is ie?
De merel doet het landelijk helemaal niet zo slecht. De zangvogel staat in de top vijf. Maar in Brabant is de vogel minder vaak gezien. Met maar vierduizend tellingen staat de vogel op de achtste plaats. De huismus staat in onze provincie op de eerste plaats, op de voet gevolgd door de koolmees.

De merel heeft het dus zwaar. Het Usutu-virus is de reden van de massale sterfte onder de zangvogels. Het virus komt oorspronkelijk uit Afrika en wordt overgebracht door muggen. In Duitsland doodde het virus in 2012 honderdduizenden merels. In de jaren daarna kwam het virus naar Brabant. Volgens boswachter Frans Kapteijns heeft de ziekte ook hard toegeslagen in Brabant, Gelderland en Limburg. Het herstel van de merel is nog niet in zicht.

Immuun
Een zieke merel heeft een rommelig verenkleed en is vaak sterk vermagerd. Ze kunnen moeilijk vliegen en vallen makkelijk om. Op de site van de vogelbescherming staat dat de zieke merels binnen drie dagen dood zijn. De vogelbescherming verwacht dat merels uiteindelijk immuun tegen het virus zullen worden.

Hoeveel merels uiteindelijk gezien zijn in Brabant, wordt maandag bekend gemaakt. Vogeltellers kunnen nog tot maandag 29 augustus hun vogelstand doorgeven.

bron:omroepbrabant
foto: eerder geplaatst

Bekijk ook

Wildredders in gebruik genomen

Maatschap Aelmans uit Colmont heeft een van de eerste wildredders ontvangen. Daarmee moet worden voorkomen ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *