woensdag 12 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | Vroege droogte funest voor jonge weidevogels

Vroege droogte funest voor jonge weidevogels

De Bond Friese Vogelwachten meldden dat er veel berichten bij hen binnenkomen over verhongerde en daarmee dode weidevogelkuikens. Het mooie droge, en vooral warme weer zorgen voor grote problemen bij de vogels. De Bond roept daarmee boeren en burgers op om de vogels te helpen door te zorgen voor water op weilanden en in tuinen.
Momenteel komen onder meer de kievitskuikens massaal uit de eieren, iets wat een mooi gezicht oplevert, zo meldt de Bond. Deze jonge kuikens zijn nestvlieders. Dit houdt in dat ze direct opzoek gaan naar voedsel, insecten. Maar ze vinden erg weinig. Door de aanhoudende droogte zijn er in de velden en weilanden nauwelijks insecten, waardoor de kuikens nog voor ze amper twee dagen oud zijn, het onderspit delven.
Volwassen vogels
Maar ook de volwassen vogels hebben het volgens de Bond moeilijk. Door de droogte zijn belangrijke voedselbronnen zoals regenwormen veel dieper in de bodem weggekropen. Het gevolg hiervan is dat weidevogels als de Grutto, die normaal de bodem doorprikt opzoek naar bodemleven, ze niet meer kunnen bereiken. Daarnaast is de bodem zo hard geworden dat de gevoelige snavel van Grutto’s hier ook niet meer doorheen kunnen komen.
Advies: zorg voor water
Om de weidevogels tegemoed te komen kunnen boeren helpen door her en der water op hun land te pompen, zo meldt de Bond. Laat greppels vollopen of verhoog het waterpeil in de sloten. Dit water trekt insecten aan voor kievitskuikens. De bodem wordt bovendien door deze handelingen weer vochtig waardoor ook de regenwormen weer binnen bereik van de volwassen vogels komen. Zo sla je twee vliegen in één klap.
Iedereen kan helpen
Maar de weidevogels zijn niet de enige vogels die last hebben van de droogte. Ook vogels als de zwaluwen hebben hier last van. Deze luchtacrobaten gebruiken modder om hun nestjes tegen muren en op zolders te nestelen, maar modder is nu nergens te vinden. Ook hier kan iedereen volgens de Bond helpen: zorg voor een waterplas ergens achter in de tuin. Dit trekt insecten aan die ook uw tuinvogels broodnodig zijn om hun jongen te kunnen voeren.
Bron: Bond Friese Vogelwachten/melkveebedrijf.nl

Wij lazen ook:
Door de droogte lopen jonge vogels grote kans om te weinig voedsel te krijgen. De vogelwacht van Sneek heeft daarom aan het bestuur van de Sneker IJsbaan gevraagd of het ook mogelijk was de baan gedeeltelijk onder water te zetten. Geen enkel probleem voor Sneker ijsbaanbestuurders! Top!
bron:grootsneek.nl


Jonge kievit

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

1 opmerking

  1. Een creatieve geest ,ja kan ook in Friesland, in het westej niet ,daar hebben ze géén ijsbanen meer,die zeggen dat door het climaat er géén winter meer komt , nou in friesland hebben ze een wetland ? En een ijsbaan?
    Chapeau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *