dinsdag 18 juni 2019
Homepage | vogelverenigingen | Vrijwilligers vouwen 21 dagen lang ruim 20.000 vogelkooien in Zwolle

Vrijwilligers vouwen 21 dagen lang ruim 20.000 vogelkooien in Zwolle

Er komen zo’n 25.000 vogels. Al die vogels moeten in een hokkie en dat gebeurt hier’’, weet vrijwilliger Theo Hijmensen simpel uit te leggen. 10 januari start de Mondial, de grootste vogelshow van Europa, de bekroning van het fokseizoen. Daar worden nu de voorbereidingen al voor getroffen.
Hijmensen staat een papieren doos te vouwen. Een kinderlijk bouwpakketje met een groot doel: het herbergen van ruim 20.000 vogels. De kooien worden door de een gevouwen, de ander maakt er tralies voor, weer iemand anders zet er een drinkbakje in en de laatste vrijwilliger maakt het geheel met tiewraps vast.
Organisator Albert Zomer van de Nederlandse Bond Van Vogelliefhebbers heeft ‘s middags vijftig vrijwilligers aan het vouwen gekregen, ‘s avonds komen daar nog eens vijftig bij. ,,Het zijn allemaal mensen met vogels als hobby, dus ze helpen graag een handje mee’’, zegt Zomer. Een overzicht van de zaal laat allemaal grijze haren zien, het zijn vooral gepensioneerden die de Nederlandse Bond Van Vogelliefhebbers een handje helpen.

Onbekende eigenaar
De vrijwilligers zijn hard aan het werk om de vogels allemaal hetzelfde kooitje te geven. Niet om ze een goed gevoel te geven, maar om de keurmeesters niet te beïnvloeden tijdens de wedstrijd. De vogels worden gekeurd door vogelkenners en daar komt uiteindelijk één winnaar uit. Zomer: ,,Je moet niet aan de kooi kunnen zien waar een vogel vandaan komt, want dat zou de keuze kunnen veranderen.’’ De vogels worden uit 24 verschillende landen naar Zwolle gehaald voor de grote vogelshow.

De enige uitzondering zijn de kooien voor de papegaaien en parkieten. Daar worden door de eigenaren houten kooien voor meegebracht. ,,Die vogels knagen het karton van de gevouwen kooien kapot en dan hebben we straks meer vogels in de hal vliegen dan in de kooi zitten’’, zegt Zomer.

Doorwerken
Zwollenaar Gert van Heerewaarden komt op de fiets naar de IJsselhallen om de kooitjes in elkaar te zetten. ,,Ik heb me opgegeven voor 21 dagen vouwen’’, vertelt hij lachend. ,,Ik weet niet hoe het na 21 dagen is, maar nu is het nog leuk.’’ Hijmensen is het met zijn vouwcollega eens: ,,We worden goed voorzien van koffie. Dat mag ook wel, want ik zit hier nog tot tien uur vanavond.’’

De Mondial Wereld Vogeltentoonstelling vindt plaats van 10 tot 13 januari in de IJsselhallen in Zwolle.

Op https://www.destentor.nl/zwolle/vrijwilligers-vouwen-21-dagen-lang-ruim-20-000-vogelkooien-in-zwolle~a7b585f5/ kunt u leen video zien.

bron: De Stentor

De IJsselhallen, direct het domein van de wereldkampioneschappen, nu alleen nog lege papieren kooien in rekken en op stapels.

Bekijk ook

Duizenden Zuid-Hollandse sportduiven vermist na aanvaring met Franse storm

Ongeveer tweeduizend Zuid-Hollandse duiven die zondag door duivensporters in Frankrijk werden opgelaten, zijn vertraagd of ...

4 opmerkingen

 1. Petje af ,voor alle mensen die hun vrije tijd opofferen om hier een succes van te maken.
  Het investeren in dit soort organisaties,moet ook voor Zwolle ,een na deker zijn, ze krijgt uit heel europa mensen over de vloer,
  Hotels vol? Horeca een boost, bekeuringen stromen op deze ring binnen,er word getankt,en Zwolle op de kaart.
  Ook zullen er weer mensen lopen blèren, dat vogels in kooitjes zitten ,niet beseffen, dat dit moet ,omdat ze zich anders dood vliegen.
  Kijk ééns? Hoeveel zeldzame vogels er door de liefhebbers nagekweekte worden?
  Vogels die in de natuur bijna niet meer voorkomen, ook zal er nu wel weer een onbezoldigd ambetenaar Eduard ,opperdoes ,samen met een ex dieren?vogel arts ,Hooimijt, incognito rond lopen,om aan te geven wat zij ervan vinden.
  Ja ,en dan kan het zo maar zijn?dat alle vogels uit de natuur zijn geroofd,samen met alle verschrikkelijke ziektes.vind ik het steeds knapper ,dat men met deze zieke vogels nog kan kweken.

  Nee ,het opzetten van een beurs ,en het kweken vraagt veel kennis, een dierentuin die deze bijzondere vogels zou kweken ,kreeg een veer in zijn ko..,de liefhebbers bagger over zich heen.
  Ik ga kijken, een mooie dag uit ,en opnieuw kennis opdoen.

 2. Inderdaad alle respect voor al die vrijwilligers. Zonder hen is het moeilijk om nog het één of het ander te realiseren, te organiseren. Zeker als het te maken heeft met hobby-matig.
  Zelfs bij professioneel evenementen zijn vrijwilligers belangrijk, zie stewards bij voetbalwedstrijden, en of seingevers bij wielerwedstrijden.
  Straks zelf bij “commercieel nieuwe start” vogelmarkt Zwolle. En waar bij “commercieel nieuwe start” vogelmarkt Zwolle zelfs sommige zoogdieren en of schildpadden zijn toegelaten.
  Als bepaalde informaties kloppen zijn het beoogde aantal deelnemende vogels Wereldshow (25000) net niet gehaald. Dat zijn er nog altijd 7000 minder dan in Italie.
  Ook zouden er ongeveer 1000 vogels ingeschreven voor/bij afzonderlijke vogelverkoop leden NBvV.
  Opmerkelijk is dat bij bepaalde deelnemende Landen minder vogels zijn ingeschreven dan gewoonlijk. Deels vanwege recente maatregelen-wetten , maar ook vanwege inschrijvingsbedrag per vogel. Zoals in Belgie, 21 Euro per vogel. Terwijl in Frankrijk 18 Euro en in Italie 19 Euro inschrijvingsbedrag per vogel. Ondanks het inschrijvingsbedrag voor/bij elk deelnemende vogel het zelfde is, namelijk 13 Euro. Voor Nederlandse deelnemende vogel hobbyisten 13,50 Euro per vogel. Zogezegd voor “spaarpotje” bij transportkosten latere deelname.
  2015 Rosmalen was het inschrijvingsgeld per vogel 12 Euro en voor Belgische deelnemers 18 Euro per vogel.
  Kwatongen beweren (sociale media’s) dat die meerprijs eerder te maken hebben met het zich indekken bij eventueel later onregelmatigheden. Zoals mogelijke schadeclaims verzekeringen.
  Anderen beweren dat het gaat om vriendjespolitiek.

 3. Chapeau voor de vrijwilligers.Toeval,dat er alleen maar keurmeesters aan het woord komen? Volgens Zomer zijn keurmeesters niet objectief omdat dat kooi herkenning keuring kan beïnvloeden, dit gaat blijkbaar niet op bij de parkieten en papegaaien. Wat dan met de verschillende ringen per land.Hopen dat de mooiste/beste wint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *